Ползите от това да хрупаме слънчогледово семе

В джобчето ми дрънкат семки
Снимка: netinfo

Оказа се, че чопленето на семки, което е залегнало дълбоко в навиците на българина, си има своите полезни страни. Тази черна малка ядчица помага за поддържането на доброто настроение, което я превръща и в природен антидепресант. Семките на слънчогледа никак не обичат стреса, затова хората, които са по-напрегнати е добре да включат тази храна в дневното си меню.
Освен споменатите по-горе качества на слънчогледовите семки за подобряване на настроението, ето и още някои от многото им здравни преимущества:

* Мощен антиоксидант: Слънчогледовите семки са пълни с витамините С и Е, които са естествени антиоксиданти и помагат на тялото да се пребори със свободните радикали.

* Щедри дажби от магнезий: Магнезият отпуска мускулатурата и предпазва от прекомерна активация на нервите. Тези семена понижават още мускулните спазми и крампите.

* Изобилие от селен: Селенът възстановява клетките. Минералът в слънчогледовите семки е по-полезен от същия съдържащ се в хранителните добавки.

* Богати на калий: Калият балансира съдържанието на натрий в храната ни и помага за поддържането на оптимално кръвно налягане.

* Наситени на фолиева киселина: Тя допринася за формирането на хемоглобина в тялото.

* Високо съдържание на цинк: Цинкът подобрява работата на имунната система и на производството на важни хормони като тестостерона.

* Тук са и здравословните мазнини: Слънчогледовите семки съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, които са любимци на сърцето.

* Не са малко и фибрите: Въпросното семе е чудесен източник и на диетични фибри, които помагат за ефективното храносмилане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти