Мъжете издържат на болка повече от жените

Трай бабо за хубост
Снимка: Thinkstock

Често се твърди, че нито един мъж не може да издържи болките при раждане, но това схващане беше опровергано от либийски учен.

Той установил, че жените наистина са по-слабият пол, тъй като неговите данни показали, че мъжете понасят повече болка и е по-малко вероятно да реагират на нея.

В продължение на две години експертът д-р Осама Ташани от университета "Метрополитън" в Лийдс тествал 200 британски и либийски доброволци, които трябвало да бъдат подложени на въздействието на силна болка.

Участниците в експеримента били прободени в ръката с едносантиметрова тъпа игла, а кръвоснабдяването в другата им вдигната ръка било ограничено. През това време били измервани чувствителността, издръжливостта и желанието им да съобщят за болката.

Д-р Ташани коментира, че мъжете имали по-висок праг на търпимост при интензивна и постоянна болка в сравнение с дамите. Британците, подложени на теста, обаче не могли да издържат на повече болка от либийците и били склонни по-бързо да съобщят за нея, когато стане нетърпима.

Реакциите, основаващи се на половите стереотипи, били по-ясно изразени в Либия, отколкото във Великобритания, което пък показва, че полът и културната принадлежност също влияят на начина, по който хората се справят с подобен дискомфорт.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти