С дъх на Италия: как да приготвим любимия си летен коктейл Аперол шприц

Габриела Сахатчиева

Да, и ние си представяме как сме в Рим, Милано, Венеция, Флоренция или който и да е красив и слънчев италиански град и отпиваме с наслада любимия си Аперол шприц от запотена чаша в някое китно кафене.

Уви, реалността е малко по-различна – може и да сме в офиса сега, но това не пречи след работа да се развихрим в кухнята у дома и да дадем повод за изява на бармана в себе си.

Италия Аперол шприц коктейл лято
Снимка: iStock

Шприцът се ражда през периода на господството на Хабсбургите в област Венето около 1800 година. Войниците и различни търговци, дипломати и служители на Хабсбургската империя във Венето бързо свикват да пият местното вино в таверните, но не са добре запознати с голямото винено разнообразие, както и с процентите алкохол в различните вина, на което не са свикнали.

8 романтични филма, които ще ви накарат да обикнете Италия още повече

Ето защо новодошлите започват да молят местните да добавят малко вода във виното (на немски spritzen, откъдето идва и името), за да направят виното по-леко. Оригиналният шприц се е правел от пенливо бяло или червено вино, разредено с прясна вода.

Днес Аперол шприц е популярен аператив в североизточна Италия, а около 2018 г. става известен и из цял свят, като през 2019 г. сайтът “Drinks International” го класира на 9 място за най-продаван коктейл в света.

Италия Аперол шприц коктейл лято
Снимка: iStock

За да се пренесете поне за малко в Италия и да си направите сами Aperol Spritz (или за по-благозвучно aperitivo, което звучи сладко като лято в чаша), трябва да съберете няколко съставки. Нуждаете се от бутилка с оранжевия ликьор, кубчета лед, охладено просеко, газирана вода и резенчета портокал. И най-голямата чаша за вино, която имате, разбира се!

Първо напълнете чашата с кубчета лед, добавете еднакво количество ликьор и просеко, но не забравяйте да оставите и място за газираната вода. Накрая украсете коктейла с резенче портокал в напитката или на ръба на чашата.

Какво остава? Да се отпуснете на терасата или в градината си и да се насладите на свежия летен коктейл с любимия си човек. Защото в крайна сметка не е важно мястото, а компанията!

Италия Аперол шприц коктейл лято
Снимка: iStock

Още свежи идеи:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти