От цензурата до триумфа: историята на легендарния филм „Всичко е любов“

Вчера загубихме легендарния актьор и любимец на няколко поколения българи Иван Иванов. Той си отиде на 73 години, но неговото творчество в киното, театъра и литературата никога няма да бъде забравена.

В негова памет Edna.bg реши да разкаже историята на филма, който го превърна в истинска звезда и символ на една цяла епоха.

Пътят на „Всичко е любов“ до големия екран не е лесен. Боян Папазов пише сценария между 1976 и 1978 г. и го предлага на тогавашния шеф на Кинематорафията, но текстът не е одобрен.

По-късно на него попада режисьорът Борислав Шаралиев-Шаро и въпреки че той се ползва с авторитет в кино средите, сценарият е подложен на голяма цензура.

Борислав Шаралиев първоначално възнамерява за главните роли да използва непрофесионални актьори, но не намира подходящи хора. След като прослушват млади актьори и студенти във ВИТИЗ, избират двойката Иван Иванов и Янина Кашева. Тогава той е студент трети курс във ВИТИЗ.

Във „Всичко е любов“ главният герой Радо  е момче от трудово-възпитателно училище, или т.нар. ТВУ.

Като истински бунтар, той понякога бяга от интерната и при едно от бягствата си в София се запознава с Албена – момиче от добро семейство. Между тях пламва любов, а Албена забременява. Семейството ѝ обаче е категорично против връзката с Радо и майката ѝ я принуждава да направи аборт. Радо отново избягва от училището, за да разбере какво се случва с любимата му, но когато пристига в София, е твърде късно. Албена е съсипана, а майка ѝ се обажда в милицията да приберат беглеца.

От първоначалната идея на филма отпадат сюжетни линии, свързани с наркотиците и хомосексуализма. Според тогавашната власт в българското общество не съществуват такива проблеми, а дори да ги има, не си струва да бъдат представяни чрез изкуството.

ТВУ-то от измисленото с. Падево във филма всъщност е ТВУ „Антон Макаренко“ в село Славовица, Плевенска област.

Никола Николов, заместник-директорът на ТВУ „Макаренко“ в периода 1970 – 1998 г. си спомня две истории, които намират място във филма:

„Прототипът на главния герой е наш възпитаник – много интелигентно момче, за което баба му се е грижила. Живеели са мизерно в София – нямали са жилище и са спели под едно стълбище. Докараха го при нас, а то избяга – скочило през Искъра и оттам за 24 часа стигнало в София. Но го заловили, върнаха го при нас с посинели от студ крака и веднага го закарахме в болницата в Плевен. И оттам избяга!

Друго момче – безпризорният Ибрям от Кърджали, участва в една от епизодичните роли. То беше избягало, но го върнахме и докато беше заключено под карантина от една книга си направило пръчка от фунийки, промушило я през решетката, взело ключа и избягало!...“

Сценаристът Боян Папазов проявява интерес към тези случаи и дори започва да живее сред учениците, да яде, спи и общува с тях.

Самият Иван Иванов дебютира в киното още като студент във филма „Срещу вятъра“ (1977) на режисьора Христо Христов. След излизането на „Всичко е любов“ през 1979 г. обаче става изключително популярен и обичан.

„С образа на Радо успях да кажа много неща тогава. Самият аз притежавам повечето от чертите на героя и той има характер, който нищо в живота не може да пречупи“, споделя актьорът в интервю след премиерата на филма. 

„Всичко е любов“ се радва на изключителен успех на 16-ия Фестивал на българския игрален филм Варна'80, където получава специалната награда в лицето на режисьора Борислав Шаралиев, сценариста Боян Папазов и актьора Иван Иванов, както и наградата за женска роля на Янина Кашева и награда на критиката.

"Всичко е любов" е и първият филм и първият кадър, излъчен в ефира на Нова телевизия.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти