Специално

Любопитните истории на 3 от най-великите песни в българското кино

В българското кино труд и усилия са вложили най-талантливите ни артисти, сценаристи и режисьори от последните десетилетия. Неслучайно филмите от златната колекция на родното кино са любими на поколения българи. Благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, можем да им се насладим по всяко време от удобството на дома си. И определено никога не ни омръзват.

Неразделна част от някои популярни български филми са станали и емблематичните песни, които звучат в най-култовите им сцени.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Тези хитове са заживели свой собствен живот и до днес са сред най-слушаните и обичани песни у нас.

Днес подбрахме три музикални произведения, които бележат емоционалния връх във филмите, за които са създадени. А историите около тяхното създаване са не по-малко вълнуващи.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Осъдени души“ – „Осъдени души“
музика: Митко Щерев
текст: Иля Велчев
изпълнител: Лили Иванова

За създаването на песента Митко Щерев разказва, че пише мелодията към филма, без да планира тя да се превърне в песен с текст. От Киноцентъра обаче я предават на радио „София“, където 3 поредни седмици оглавява музикалната класация. Година по-късно Иля Велчев пише текста, посвещавайки го на автора на едноименния роман, Димитър Димов. Двамата с Митко Щерев решават песента да бъде изпълнена от Лили Иванова.

Любопитен момент е, че режисьорът на „Осъдени души“ – Въло Радев, първоначално не е съгласен Лили Иванова да запише песента. Митко Щерев и Иля Велчев обаче го убеждават да се съгласи.

За тази песен композиторът Митко Щерев признава, че му е донесла огромен успех, но и немалко разочарования.

В началото членове на казионния тогава СБК организират кампания срещу него и сипят обиди по негов адрес. Само след година обаче успехът на музиката към „Осъдени души“ е толкова голям, че отношението на известни личности и културните институции към Щерев се променя коренно.

„След премиерата на „Осъдени души“ в продължение на 10 години бях най-търсения филмов композитор“, отбелязва още Щерев.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Оставаме“ – „Оркестър без име“
музика: Борис Карадимчев
текст: Александър Петров
изпълнител: Маргарита Хранова

Един от вечните и най-любими български филми „Оркестър без име“ завършва на пустия плаж до селището Дюни на фона на песента „Оставаме“.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Композиторът Борис Карадимчев е бил учител по хармония на Маргарита Хранова и пише няколко песни за нея.

Именно той кани певицата да изпълни песента, като гласът на Хранова звучи от името на героинята на Мария Каварджикова. Идеята филмът да завърши с емоционална песен е на режисьора Людмил Кирков.

Поетът Петров се запознава в общи линии със сюжета на „Оркестър без име“ и към него има само едно изискване – последната реплика във филма е „оставаме“ и точно тя става основа на песента. Вили Кавалджиев е поканен за мъжките вокали по предложение на Маргарита Хранова.

В текста поетът преплита идеите за борбения дух на музикантите, както и усещането за тъгата и умората от настъпването на есента.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Вчера“ – „Клетва“
музика: Кирил Маричков
текст: Владо Даверов
изпълнител: Щурците

„Вчера“ е екранизация по едноименния роман на Владо Даверов. Когато режисьорът Иван Андонов започва работа по филма, решава да добави песен в емблематичната сцена с клетвата на съучениците, въпреки че в сценария липсва такава. Той се обръща първо към легендарния текстописец Михаил Белчев, но неговите предложения не отговарят на идеите, които Андонов има.

филми
Снимка: EON | imdb | iStock

Затова в крайна сметка самият Владо Даверов, че макар и да не е поет, трябва да създаде текста за песента. Музиката е дело на фронтмена на „Щурците“ Кирил Маричков, чиято сестра е съпруга на Иван Андонов.

„Клетва“ е сред най-известните и популярни песни на група „Щурците“. В незабравимата сцена във „Вчера“, в която учениците правят кървава клетва да останат приятели завинаги, тя е изпълнена от част от актьорите.

През 1996 година песента е презаписана и излиза в албума на Кирил Маричков „Зодия Щурец“.

Днес песента е незаменима част от всеки абитуриентски бал, среща на випуска и всякакви поводи, които ни събират с хората, на които даваме дума, че никога няма да ги забравим.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти