Специално

Великите български романи и незабравимите филми, създадени по тях

EON
Снимка: iStock

Лятото е в разгара си, но, ако в момента не сте на почивка, може да установите, че е наистина трудно да намерите нещо интересно по телевизията.

Да, този любим сезон е време за релакс, плаж и сладки коктейли. И все пак винаги намираме някой друг час, в който ни се иска да се потопим в някоя красива история на екрана или на страниците на хубава книга.

Е, благодарение на богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON, открихме начин да съчетаем тези две удоволствия.

Видеотеката предлага огромен избор от български филми с любимите ни актьори от златните години на родното кино. Ако търсите история, която да ви развълнува, трогне или накара да се замислите – със сигурност тук ще намерите богата палитра от емоции.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук.

А най-хубавото е, че можете да се потопите в света на българското кино по всяко удобно за вас време, без да зависите от програмата на телевизията.

Днес решихме да ви вдъхновим със 7 незабравими филма, създадени по велики български романи и повести, които ще откриете в ТВ платформата на EON.

EON
Снимка: imdb

„Осъдени души“
Филмът излиза през 1975 г., 30 години след публикуването на едноименния роман на Димитър Димов. Тази трагична и фатална любовна история се развива на фона на следвоенна Испания, а главните герои са двама обречени страдалци – английската аристократка Фани Хорн (в ролята Едит Салай) и отец Ередия (Ян Енглерт) – монах от йезуитския орден на Игнасио де Лойола. Филмът безупречно предава цялата сложност на човешката драма, разказана от Димитър Димов, а композициите на Митко Щерев остават сред вечните класики на българската музика.

„Лавина“
Тази драма от 1982 г. е създадена по романа на Блага Димитрова, а музиката е дело на Георги Минчев. Романът „Лавина“ (1971) разказва за трагичната и героична съдба на група алпинисти, част от които загиват в планината. Интересното тук е, че написването на сценария за филма предхожда създаването на самата книга. Вдъхновение за сюжета Блага Димитрова открива в една трагедия от 1965 г., когато край Мальовица лавина затрупва 16 души. В ролите виждаме Иван Иванов, Ваня Цветкова, Павел Поппандов, Филип Трифонов и др.

EON
Снимка: imdb

„Крадецът на праскови“
Този безсмъртен филм от златната колекция на родното кино буди интерес до днес колкото с вълнуващия сюжет, излязъл изпод перото на Емилиян Станев, толкова и с драматичната любовта история от снимачната площадка. Фон на трагичните събития, разказани в едноименната повест и пресъздадени безупречно на екрана от Невена Коканова и Раде Маркович, е Велико Търново. Един град, завладян от ужаса на Първата световна война, една жена с опустошена душа и един изгнаник, търсещ плод, с който да засити убийствения глад. А резултатът е една от най-тъжните, но и красиви любовни истории в българското кино.

А ето и още вълнуващи филми, създадени по български творби:

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти