Доказано брилянтни: ТОП 10 френски дизайнери и техните велики истории

Ако обичате френската мода, днес ще ви потопим малко повече в света на най-известните френски модни дизайнери и техните вдъхновяващи истории.

Париж действа като център на модната индустрия и неслучайно носи името Столицата на модата. Наистина, по-голямата част от най-големите модни дизайнери и най-големите имена на висшата мода като Луи Витон или Жан-Пол Готие са от френската столица.

Ще ви представим десет от най-известните френски модни дизайнери, които ще ви вдъхновят със своите истории за успех. От конфекция до висша мода, те оказаха огромно влияние върху международната модна индустрия, както в миналото, така и в настоящето.

6 филма за велики дизайнери

1. Диор

Роден е през 1905 г. в Гранвил, малък град на Нормандския бряг на Франция. Като момче той винаги е бил запален по изкуството и всъщност е искал да стане архитект. След дипломирането си през 1928 г. Кристиан отваря малка художествена галерия с финансовата помощ на баща си. Но след Голямата депресия Кристиан е принуден да затвори своята художествена галерия. За да спечели малко пари, той започва работа при модния дизайнер Робърт Пике. След военната си служба през 1940 г. той получава възможността да работи за модния дизайнер.

През октомври 1946 г. Кристиан Диор, на 41 години, открива своята модна къща. В следвоенния контекст на лишения и дажби Диор имал само една мания: да позволи на жените да преоткрият радостта, елегантността и красотата. Модната къща е създадена на 16 декември 1946 г. на 30 Avenue Montaigne в Париж, а „La Ligne Corolie“ („Нов поглед“) е името на първата колекция на Кристиан Диор, издадена през 1947 г. Новият поглед има голям успех, той променя модната сцена след Втората световна война. Наистина, черти като закръглени рамене, стегната талия и пълна пола с А-линия били очевидно революционни през 40-те години.

Само за десет години, от 1947 до 1957 г., Диор революционизира възприятията за елегантност и женственост. Човекът, който е искал да бъде архитект, предлага на жените своята визия за красота чрез елегантни линии, като името му в крайна сметка се превръща в синоним на френския лукс по целия свят.

2. Шанел

Около 18-годишна възраст Коко започва да се интересува от мода. Всичко наистина започва през 1909 г. по времето, когато тя е била любовница на бизнесмен на име Етиен Балсан. Той ѝ дава финансовата подкрепа, от която се нуждае, за да отвори магазин за шапки в Париж през 1910 г. След това тя отваря допълнителни магазини в Довил и Биариц и започва да прави и продава дрехи. Друг човек на име Артър Капел, с когото има афера, също има огромно влияние върху живота и бизнеса ѝ.

През 20-те години на миналия век Коко Шанел се превръща в истинска икона на стила, известна със своите семпли, но изискани тоалети, стилизирани със страхотни аксесоари. Тя представя парфюма през 1921 г., през 1925 г. и малката черна рокля през 1926 г.

След като е далеч от света на модата поради международната икономическа депресия и Втората световна война, Коко Шанел решава да отвори отново модната си къща през 1954 г. През 1955 г. тя отново превзема света. Коко искала да направи практична дамска чанта за жени в движение с дълга презрамка. Днес това е може би една от най-емблематичните модни чанти на всички времена.

3. Луи Витон

През 1837 г. 16-годишен пристига в Париж и започва да чиракува при мосю Марешал като майстор на куфари, където в крайна сметка работи 17 години. По това време конските каруци, лодките и влаковете са били основните видове транспорт и пътниците са искали от занаятчиите да опаковат и защитят ценните им предмети.

Луи бързо си печели репутацията на един от най-добрите в тази област. Когато през 1852 г. Наполеон III получава титлата император на Франция, съпругата му Йожени дьо Монтихо наема Витон като неин личен производител на кутии и опаковчик. През 1854 г. Луи отваря своя собствена работилница за производство на кутии и опаковане на улица Neuve-des-Capucines 4 близо до площад Вандом в Париж. През 1858 г. бизнесът му добива популярност с въвеждането на правоъгълни куфари. През 1859 г. Луи успява да разшири бизнеса си с втора работилница в Аниерес (село извън Париж).

Тъй като компанията страда много от плагиатство, през 1888 г. е създаден моделът „Damier Canvas“, включително логото на търговската марка. През 1900 г. синът на Луи Витон Жорж разширява бизнеса, като представя нови чанти: Keepall през 1930 г. и Speedy през 1932 г. Днес чанти като Noé , Alma и Papillon все още са емблематични.

4. Тиери Ермес

През 1837 г. Тиери Ермес създава марката Ермес като работилница за колани на Големите булеварди на Париж. Първоначално намерението му е било да обслужва нуждите на европейските благородници, като осигурява седла, юзди и други кожени екипировки за езда. През следващите десетилетия Ермес се превръща в един от най-известните търговци на сарашки стоки. Работилницата също започнала да произвежда кожени чанти за хранене на коня, за поставяне на седла и за носене на други принадлежности за ездачи като ботуши, камшици и шапки.

Продуктовите предложения на компанията се разширяват през поколенията и през 20-те години на миналия век са въведени аксесоари и дрехи. През 30-те години Ермес представя продукти, които са емблематични, като чантата Kelly (първоначално наречена Sac à dépêches и преименувана на „чанта Kelly“ заради актрисата Грейс Кели) и Hermès carrés (шалове). През 1949 г. са представени първата копринена вратовръзка Ермес и първият парфюм Eau d'Hermès. През 1984 г. „чантата Бъркин“ е представена след разговор между тогавашния изпълнителен директор Жан-Луи Дюма и английската актриса и певица Джейн Бъркин по време на полет от Париж до Лондон, в който тя казва на Дюма, че има нужда от чанта със среден размер. Днес чантата е една от най-емблематичните за всички времена.

5. Ланвин

Ланвин е една от най-престижните и най-старите парижки модни къщи. Историята ѝ започва през 1889 г., когато Жан-Мари Ланвин, която току-що е навършила 22 години, отваря първия си магазин за шапки на мецанина на улица Boissy d'Anglas 16. Четири години по-късно тя получава търговски наем на престижната улица Rue du Faubourg Saint-Honoré и създава едноименната си модна къща.

Когато през 1897 г. се ражда дъщерята на Ланвин Маргьорит, дизайнерката започва да създава облекло за нея, което е истински успех. През 1908 г. Ланвин отваря отдел за детско облекло и посвещава цяла секция от магазина си на този нов процъфтяващ бизнес. След това, през 1909 г., открива отдел за млади дами и жени. Майки и дъщери идвали и избирали заедно тоалетите си с марката Ланвин.

Амбициозна и решителна, същата година Ланвин става член на Chambre Syndicale de la Couture (Парижкия моден съвет) и по този начин променя статуса си от модистка на дизайнер.

6. Балмен

В продължение на 11 години, между 1934 и 1945 г., и след като учи архитектура за една година в Париж, работи в различни модни къщи: в Robert Piguet, House of Molyneux и накрая Lelong. Пиер Балмен започва своята следвоенна кариера в ателието на Люсиен Лелонг.

През 1945 г. Балмен основава модна къща. Къщата е незабавен успех с акцент върху отличното качество и вечерното облекло. Звезди като Марлене Дитрих, Катрин Хепбърн, Бриджит Бардо и София Лорен носят неговите дизайни, представяйки ги на огромна световна публика. Този фокус върху качеството може да се види и днес.

Балмен е един от първите дизайнери, които се фокусират върху американския пазар, вместо да се фокусират върху обличането на французойки. През 1953 г. разширява дейността си на американския пазар, представяйки своите колекции под името Jolie Madame. Пиер Балмен остава собственик и главен дизайнер на модната къща до смъртта си през 1982 г.

7. Нина Ричи

Мария Ниели е родена в Торино през 1883 г. и се премества със семейството си във Франция през 1895 г. на 12 години. Като дете тя си печели прякора „Нина“. През 1904 г. се омъжва за Луиджи Ричи, флорентински производител на бижута. Четири години по-късно дамата се присъединява към модната къща Raffin, където работи като дизайнер в продължение на 24 години.

През 1932 г. тя основава своята къща за висша мода в Париж на Rue des Capucines 20 с помощта на съпруга си. Нейната прецизност на кройката и изборът на благородни материали бързо превърнали къщата в голям успех.

След това Робърт Ричи, синът на Нина, създава парфюмерийния бизнес на марката през 1941 г. Парфюмът Cœur-Joie, който идва в бутилка, подписана от Lalique, поставя началото на дългогодишно сътрудничество с производителя на кристали. През 1948 г. два гълъба, символи на любовта и свободата, се появяват върху бутилката на емблематичния парфюм L'Air du Temps. Това и до днес е един от най-класическите аромати в света.

8. Живанши

Живанши е роден през 1927 г. Започва модната си кариера през 1944 г. като чирак дизайнер в модната къща на Жак Фат, докато учи в École des Beaux-Arts в Париж. В началото на 50-те години той работи като асистент дизайнер за различни моделиери.

Живанши отваря своя собствена модна къща през 1951 г. и незабавно прави впечатление с дизайна си на „блузата Bettina“. През 1954 г. той създава първите си тоалети за актрисата Одри Хепбърн. Тя бързо се превръща в негова муза и дизайнерът създава няколко творения за нея и за няколко от най-успешните ѝ филми. Живанши става известен и като един от любимите дизайнери на Жаклин Кенеди - именно той създава роклята, която тя носи на погребението на президента Кенеди.

През 1969 г. дизайнерът стартира линията Givenchy Gentleman, която бързо се превръща в еталон в мъжката мода. Живанши защитава баланса между класиката и небрежността за своята мъжка колекция.

Обичан от някои от най-емблематичните звезди на 20-ти век (от Грейс Кели, Елизабет Тейлър, Джаки Кенеди до неговата муза Одри Хепбърн), името и наследството на Живанши са синоним на парижкия шик повече от 50 години.

9. Ив Сен Лоран

Роденият в Алжир Ив Сен Лоран е открит от влиятелния френски писател и илюстратор Мишел де Брунхоф. Първата му работа е като асистент по дизайна на Диор и той поема поста творчески директор, когато основателят умира внезапно през 1957 г. Ив Сен Лоран основава едноименната си модна къща през 1961 г. и лансира първата си модна колекция.

Той въвежда революционен поглед към женското облекло. Вдъхновен от структурата на мъжкото облекло, неговият подход е празнуване на плавността между половете, което разтърсва модната индустрия. Той взима традиционно мъжки артикули и ги кара да работят за нов вид дамско облекло. Смокингът остава един от неговите характерни стилове и известни личности като Бианка Джагър, Катрин Деньов и Нан Кемпнер са сред първите, които го носят.

10. Жан-Пол Готие

Жан-Пол Готие развива вкус към модата в ранна възраст. Той прекарва голяма част от детството си с баба си по майчина линия и намира вдъхновение в нейния гардероб. На 18 години Жан-Пол Готие се присъединява към къщата на Пиер Карден като асистент, преди да премине към Жак Естерел.

Дебютът на собствената колекция на Готие е през 1976 г., но той официално стартира своя собствена дизайнерска къща до 1982 г. Готие бързо привлича вниманието благодарение на нетрадиционните си дизайни, които включват моряшки костюми, мъжки поли и остри като бръснач и преувеличени кройки. През 1990 г. той си сътрудничи с Мадона, за да създаде нейните скандални конусовидни сутиени. Първият му аромат, Classique, е представен през 1993 г., последван от Le Mâle две години по-късно, който е номер едно по продажби на мъжки аромати в Европа в продължение на много години след пускането му на пазара.

След това през 1997 г. Готие стартира своята високо ценена линия висша мода, която жъне огромен успех. В резултат на това през 2003 г. той става креативен директор в Ермес, където работи до 2011 г. 

6 филма за велики дизайнери

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти