Монмартър: чаровното автентично селце в сърцето на Париж

Със своите калдъръмени улици, зашеметяваща базилика, художници, бистра ... Монмартър е пълен с чар! Кацнал на върха на малък хълм в 18-ти район, най-известният парижки квартал не е загубил нищо от селската си атмосфера, която е привличала толкова много художници от 19-ти и 20-ти век.

Истинска смесица от изкуство и вдъхновение за киното, Монмартър все още доставя голямо удоволствие на тези, които се разхождат из него и фигурира високо в списъците за места, които задължително трябва да посетите в Париж.

С вашата половинка или приятели се насладете на посещения на музеи и прекрасна гледка към града от върха на Сакре-Кьор, след което тръгнете по стъпките на известната филмова героиня Амели Пулен.

Сакре-Кьор: шедьовърът на Монмартър

монмартър
Снимка: iStock

Можете да видите тази изцяло бяла забележителност от всички части на Париж. Базиликата е шедьовър на изяществото и величието. Построена е в края на 19 век в романо-византийски стил и е посветена на сърцето на Христос. Тя е важно място за поклонение в столицата. В него се намира най-голямата мозайка във Франция.

За безпрепятствен поглед над Париж, нищо не може да се сравни с гледката от предния двор на сградата или, още по-добре, тази от върха на нейния величествен купол.

Селска атмосфера

Ако търсите малко зелено убежище, Монмартър ще ви удиви с многото си градини и лозя! Засадени през 1930 г., лозите увековечават спомена за селския квартал в сърцето на столицата. Типичното вино може да се опита всяка есен по време на празника на винената реколта – празничен повод за споделяне с приятели или любим човек.

Преди около два века Монмартър изглеждал доста по-различно от днес със своите дузина вятърни мелници, стоящи на хълма. Все още можете да видите две от тях днес, Мулен Радет и Мулен де ла Гарет, които добавят нотка романтика към района.

Друга известна забележителна вятърна мелница в областта е Мулен Руж! Тя няма абсолютно никаква земеделска функция и всъщност е храмът на френския канкан и водещо място за парижки представления, което не трябва да пропускате.

монмартър
Снимка: iStock

По стъпките на Амели от Монмартър

Ако има един филм, сниман в Монмартър, който е запечатан в съзнанието на хората, това е "Невероятната съдба на Амели Пулен"! Този международно признат филм на Жан-Пиер Жьоне от 2001 г. пресъздава на големия екран цялото очарование на легендарния квартал с неговите калдъръмени улици, малки хранителни магазини и кафенета на големия екран.

Кафенето, в което работи героинята на Амели, все още съществува. И площадът Вилет (днес площад Луи Мишел под Сакре-Кьор) със своята стара въртележка, около която Амели организира лов на съкровища, също не се е променил!

Артистичен квартал

Подобно на Пикасо, Модилиани, Миро и преди тях Мане, Тулуз-Лотрек , Жерико, Реноар и Ван Гог, редица художници са превърнали Монмартър в свой дом. За да се потопите в този свят на изкуството от миналото, посетете Музея на Монмартър, където можете да се поразходите из бившите ателиета на художниците и да видите градината, ограждаща хълма.

Ако сте фен на сюрреализма, отидете до Дали Париж. Музеят отдава почит на този велик художник и неговото изкуство. Ще бъдете изумени.

Днес Монмартър все още кипи от изкуство с еклектични галерии, където изкуството е превъзходно представено. А ако искате да нарисуват ваш портрет, десетки професионални рисувачи и карикатуристи ще се радват да прекарат момент с вас!

монмартър
Снимка: iStock

Романтични тераси и гурме кухня

След цял ден ходене нагоре и надолу по стръмните улици на квартала, нищо не може да се сравни с пауза на терасата на бистро или в някой от многото ресторанти в района.

За чаша кафе или чаша вино отидете в Café des Deux Moulins, известното кафене на Амели Пулен. Опитайте типична френска кухня в гурме ресторантите.

монмартър
Снимка: iStock

Опознайте Монмартър по оригинален начин

Малкото влакче на Монмартър е добре позната гледка в района и леко се вие ​​нагоре по хълма. Обикаля площад Бланш, качвайки посетителите на 40-минутна обиколка, за да открият основните местни забележителности. 

Искате ли романтично и необичайно излизане? Направете нощна обиколка на столицата и открийте най-добрите ѝ паметници: Триумфалната арка, Операта Гарние и Нотр Дам плюс, разбира се, Монмартър за финал!

И за да сте сигурни, че ще видите всички забележителности, обадете се на експерт! Предлагат се много обиколки с екскурзовод, за да разгледате Монмартър.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти