“Мислех, че това ще спре болката”: принц Хари си спомня как вижда тунела, където загива Даяна

Новите мемоари на принц Хари предлагат сърцераздирателен поглед върху скръбта на един син за смъртта на майка му. Принцът описва емоционален момент от миналото, в който вижда мястото, на което обичаната му майка Даяна среща края си.

В книгата си “Резервен” (“Spare”) херцогът на Съсекс си спомня как шофира през същия тунел в Париж, където принцеса Даяна попадна във фатална автомобилна катастрофа през 1997 г. По това време Хари бил на 23 години и присъствал на полуфинала на Световната купа по ръгби през 2007 г. в Париж .

„Световното първенство ми осигури шофьор и в първата ми вечер в Града на светлината го попитах дали знае тунела, където майка ми... Гледах очите му в огледалото за обратно виждане, които се уголемяват. Тунелът се нарича Pont de l’Alma, казах му,” спомня си Хари.

Хари пише, че е помолил шофьора да мине през тунела с 65 мили в час - точната скорост, с която се е движила колата на Даяна, според полицията, а не 120 мили в час, както първоначално съобщава пресата.

След това херцогът на Съсекс пише за шофирането покрай хотела, където Даяна е прекарала някои от последните си моменти с тогавашния си приятел Доди Файед.

„Тръгнахме, проправяйки си път през трафика, минавайки покрай Риц, където мама е яла за последно с приятеля си онази августовска вечер“, пише Хари.

„След това стигнахме до отвора на тунела. Втурнахме се напред, минахме през ръба на входа на тунела - неравността, която уж е накарала Мерцедеса на мама да се отклони от курса. Но ръбът беше нищо. Едва го усетихме.“, продължава той.

„Когато колата навлезе в тунела, аз се наведох напред, наблюдавах как светлината се променя до нещо като воднисто портокалов цвят, наблюдавах как бетонните колони мигат покрай него. Преброих ги, преброих ударите на сърцето си и след няколко секунди излязохме от другата страна. Облегнах се назад. Тихо казах: “Това ли е всичко? Това е… нищо. Просто прав тунел.” Винаги съм си представял тунела като някакъв коварен проход, опасен по своята същност, но беше просто кратък, прост тунел без излишни украшения. Няма причина някой някога да умре вътре."

Хари пише, че е помолил шофьора да мине през тунела още веднъж. Споделя, че се е чувствал неспокоен заради символичното “затваряне” на трагедията чрез минаването през тунела.

„Това беше много лоша идея. Имах много лоши идеи през моите двадесет и три години, но тази беше уникално зле замислена“, пише той. „Казах си, че искам затваряне, но всъщност не го направих. Дълбоко в себе си се надявах да почувствам в този тунел онова, което почувствах, когато ми дадоха полицейските досиета – неверие. Съмнение. Вместо това, тогава беше нощта, в която всички съмнения отпаднаха. Тя е мъртва, помислих си. Боже мой, тя наистина си отиде завинаги."

Той добавя: „Получих затварянето, което се преструвах, че търся. Получих го на купища. И сега никога нямаше да мога да се отърва от него. Мислех, че карането през тунела ще сложи край или кратко спиране на болката, десетилетието на неумолима болка. Вместо това доведе до началото на Болка, Втора част."

Спомените на принц Хари за майка му принцеса Даяна

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти