Концертмайсторът на краля Васко Василев за „театъра“, който хората обожават

Васко Василев се прибра в България за специално интервю за „Събуди се“ само ден след коронацията на Чарлз III и преди турнето му в България, което стартира след няколко седмици, предават от Нова.

Пред Мон Дьо тази сутрин цигуларят си спомни за важните моменти от професионалния си път, например как свири на откриването на НДК, когато е едва 9-годишен.

Относно това дали някога е мислел, че притежава нещо, което другите нямат, Василев признава, че от малък знае, че може да свири всичко, но най-важното е било да стане добър човек.

„Щастлив съм, защото правя това, което обичам.“

За него най-хубавите концерти са на неговите турнета, когато свири за своята публика. Събития като откриването на НДК и коронацията на крал Чарлз III той с усмивка нарича „театър“, който обаче хората обожават.

„Тази музика и тази традиция, всичко е направено и режисирано добре... това е нещо, което не се случва много често“, така музикантът коментира коронацията.

крал чарлз камила
Снимка: Getty

Васко Василев бе удостоен с честта да бъде концертмайстор на оркестъра при коронацията на крал Чарлз III на 6 май в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от 1066 г.

Васко познава лично Чарлз III, но поясни, че след коронацията не се е срещнал с краля.

Запознанството им е преди повече от 20 години на благотворителен концерт в Уиндзор. Двамата седят на една маса на вечерята след това, но Васко шеговито си спомня, че бъдещият крал е бил по-заинтригуван от певицата, отколкото от него самия.

„Преди бях концертмайсторът на Ковънт Гардън, сега вече съм концертмайсторът на краля“, коментира Васко.

Той обаче с усмивка допълва, че няма нищо против британските медии да го наричат така.

Любовта често пречеше на цигулката“, така си спомня цигуларят първите сърдечни трепети в миналото.

И все пак си дава сметка, че дългогодишната му връзка с майката на Ванеса Мей, с която все още са приятели, го е научила на много в професията.

Най-трудният период в живота на Васко е, когато напуска Русия и става студент в Лондон. Тогава той няма къде да живее, бъдещето е неясно и има моменти, в които дори няма пари за метрото и върви по 2 часа и половина пеша.

„Парите не са ме научили на нищо“, признава той и е категоричен, че сами по себе си те не носят щастие.

Какво още си спомни Васко Василев за детските мечти, родителите си, работата със световни имена в музиката и формулата на успеха, разберете във видеото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти