16 жени, сред които непълнолетни, обвиниха Дейвид Копърфийлд в сексуален тормоз

Прочутият американски маг Дейвид Копърфийлд е обвинен от 16 жени в сексуално насилие и неподходящо поведение, според разследване на Guardian в САЩ. 

Повече от половината обвинения са от жени, които са казали, че са били под 18 години по време на инцидентите. Някои казаха, че са били на 15 години, въпреки че той може и да не e знаел възрастта им. 

Обвиненията срещу 67-годишния илюзионист, които той отрече, са от края на 80-те години до 2014 г.  и включват твърдения, че е упоил три жени, преди да има сексуални отношения с тях.

The Guardian САЩ проучва тези твърдения като част от поредица от истории, които се основават на интервюта с повече от 100 души и съдебни и полицейски записи. Жените, които са отправили твърдения за поведението на Копърфийлд, са го срещнали чрез работата му като един от най-успешните артисти в света. Някои от жените казват пред Guardian, че едва след движението #MeToo са се почувствали способни да говорят за предполагаемите си преживявания с Копърфийлд.

Запитан за твърденията, Копърфийлд отрече каквото и да било нарушение.

В писмени отговори адвокатите му декларират пред Guardian, че той „никога не е действал неподходящо с никого, камо ли с непълнолетен“. Те казват, че „правдивото“ изображение на Копърфийлд ще опише неговата „доброта, срамежливост и отношение към мъжете и жените с уважение“. Отбелязват също, че Копърфийлд е шампион на движението #MeToo, което насърчава жените да излязат напред и да разкажат своите истории за предполагаемо насилие.

Юристите обобщават, че в миналото срещу него са били отправени „многобройни неверни твърдения“. Една от 16-те жени, Бритни Луис, стана публична през 2018 г. с обвинения, че я е дрогирал и я е изнасилвал сексуално през 1988 г., когато тя е била 17-годишен модел. Копърфийлд отрече твърденията, които бяха публикувани в The Wrap, дигитален новинарски канал, който обхваща медиите и развлеченията. Една друга жена казва пред Guardian, че е имала подобно преживяване, като твърди, че тя и приятелка са били дрогирани, и че и двамата не са могли да се съгласят, преди той да прави секс с всяка от тях.

„Аз… никога не бих казала това на някого просто така, ако не вярвах наистина, честно пред Бога, че съм била дрогирана по това време“, казва Джилиан, която потвърждава, че се е съгласила да се срещне с Копърфийлд за едно питие през 1993 г., след една от неговите предавания.

Адвокатите на Копърфийлд отрекоха обвиненията на Джилиан и казват, че не са отправяни подобни искове или оплаквания срещу него на местата, в които той е имал участия по това време. Адвокатите декларират още, че наркотиците „не са част от неговия свят“.

Getty Images
Снимка:

В други четири случая жени твърдят, че Копърфийлд ги е опипвал или карал да го докосват по сексуален начин по време на изпълнения на живо на сцената. Три от тях са били тийнейджъри по време на предполагаемите инциденти. Членове на семейството на едно 15-годишно момиче, които са седяли в публиката, твърдят, че са били свидетели как той опипва гърдите й.

Адвокатите на Копърфийлд казаха, че твърденията, че Копърфийлд е докосвал жени по неподходящ начин, са „не само напълно неверни, но и напълно неправдоподобни“. 38-годишният Фалън Торнтън каза пред Guardian, че Копърфийлд стискал гърдите й, след като я извикал на сцената по време на представление през януари 2014 г. в казино-хотел MGM Grand. Полицията в Лас Вегас каза пред Guardian, че е затворила случая поради „недостатъчни доказателства“.

Адвокатите на Копърфийлд също така твърдят, че правоприлагащите органи по това време са казали на екипа на Копърфийлд, че видеозаписи от представлението, на което Торнтън присъства, не показват той да докосва „областта на гърдите“, на който и да е участник. Нито адвокатите на Копърфийлд, нито полицията в Лас Вегас, нито MGM, обаче споделят публично кадри от представлението с Guardian, въпреки исканията.

Getty Images
Снимка:

MGM, конгломератът за развлечения и игри, където Копърфийлд редовно играе от 2000 г. насам, отказа да коментира предполагаемия инцидент от 2014 г. или други обвинения срещу Копърфийлд.

Разследването на Guardian подчерта общи теми сред обвиненията: няколко жени твърдят, че Копърфийлд им е обещал да им помогне с кариерата им в моделството или развлекателната индустрия и че се е опитал да поддържа контакт с тях и родителите им.

Getty Images
Снимка:

Жена на име Карла, твърди, че след среща с Копърфийлд на едно от неговите представления през 1991 г., когато тя е на 15 години, той започва да й звъни късно през нощта. Карла признава, че той й изпраща подаръци и билети за неговите представления. След като тя навършва 18 години, тя споделя, че са правили секс по взаимно съгласие.

Адвокатите на Копърфийлд не оспориха, че магьосникът е познавал тийнейджърката и казаха, че са имали напълно законна и по взаимно съгласие връзка, продължила четири години. Адвокатите казаха, че той „категорично отрича каквото и да е предположение за «некоректно поведение“.

Отделно, Копърфийлд беше подложен на проверка заради връзката си с Джефри Епщайн, обвинения трафикант на деца за секс, който се самоуби в затвора през 2019 г.

Копърфийлд беше сред високопоставените личности, посочени в свързаните с Епщайн съдебни документи, които бяха разпечатани през януари. Включването на името на Копърфийлд не означава, че той е извършил престъпление. Според една клетвена декларация Копърфийлд попитал една жена – която, както по-късно стана ясно, била една от жертвите на Епщайн – дали е „наясно, че на момичета се плаща, за да намерят други момичета“ за Епщайн.

Getty Images
Снимка:

Неговите адвокати казават пред Guardian, че Копърфийлд е чул „слух“ за това, но не е имал „знание или убеждение, че се случва нещо нередно“. Неговите адвокати също казаха, че не е видял „никаква причина да се свърже с правоприлагащите органи или да повдигне въпроса с други“, след като жената, която той попита, не изрази никакво безпокойство. Епщайн, казаха адвокатите, не е човек, с когото Копърфийлд редовно общува.


„Нашият клиент не знаеше за ужасяващите престъпления на Епщайн“, казаха адвокатите му. „Както останалия свят, той научи за това от пресата.“

Илюзионистът обяви с фанфари през октомври 2023 г., че се обединява с глобалната благотворителна организация Save the Children за сложно шоу, планирано за февруари 2024 г., което ще накара луната да „изчезне“.

Партньорството беше обявено в шоуто Today на NBC и Save the Children издаде съобщение за пресата, в което приветства сътрудничеството им, като каза, че „посланието на Копърфийлд за позитивност и страст за подпомагане на деца по света са идеално допълнение към трудната работа, която вършим всеки ден“.

Но илюзията не се случи през февруари, както беше планирано. Save the Children, които премахнаха съобщението си от уебсайта си, потвърдиха пред Guardian, че партньорството им с Копърфийлд е приключило на 4 януари 2024 г. Това беше един ден след като името на Копърфийлд беше споменато в незапечатаните съдебни протоколи, свързани с Епщайн. Save the Children отказа да коментира дали публикуването на документите на Епщайн стои зад решението им да прекрати партньорството.

В своя акаунт в Instagram Копърфийлд публикува на 29 февруари, че все още ще накара луната да изчезне. „Някои готини нови разработки отнемат допълнително време.“

Адвокатите на Копърфийлд казаха, че той приема „неоснователните атаки“ срещу репутацията му много сериозно и че се надява партньорството му със „Спасете децата“ да продължи отново в бъдеще.

Неговите адвокати добавиха, че клиентът им никога не е бил обвинен в престъпление.

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти