Мерил Стрийп - любимката на Холивуд на 73!

Мери Луиз Стрийп, по-известна като Мерил Стрийп, е легендарна американска кино и театрална актриса.

Считана е за "най-добрата актриса на своето поколение". Стрийп е известна най-вече със своите многообразни роли и безупречните трансформации в персонажите, в които се превъплащава. 

Ражда се на 22 юни 1949 г. в Съмит, Ню Джърси. Майка и е Мери Улф - хужодник и художествен редактор, а баща и Хари Стрийп е фармацевт. Мерил има двама братя - Дана Дейвид и Хари Уилям III.

Страхотните цитати на Мерил Стрийп

Мерил е отгледана като презвитерианка и израства в Бернардсвил, Ню Джърси, където посещава местната гимназия. 

Стрийп започва своята кариера на Ню Йоркската сцена в края на 60-те години на миналия век и участва в няколко Бродуейски продукции.

Получава бакалавърска степен по актьорско майсторство от Васар Колидж през 71-ва г. По-късно става магистър по изкуства в Йейл.

Докато е там, играе най-различни роли на сцената: от Елена в „Сън в лятна нощ“ до осемдесетгодишна жена в инвалидна количка.

През 70-те години Мерил се появява в киното и нейната звезда изгрява, започвайки да печели редица големи отличия. Стрийп е номинирана за Оскар общо 19 пъти, от които печели 3 пъти. 

мерил стрийп
Снимка: Getty/Gulliver

През 77-ма Робърт де Ниро забелязва Мерил в Бродуейска постановка по пиесата на Чехов "Вишнева градина" и я кани във филма, с който Стрийп пробива на следващата година - "Ловецът на елени", за който получава първата си номинация за Оскар за най-добра поддържаща роля.

Във филма също така участва и Джон Кадзале - първата любов на Мерил, с когото живеят заедно едва 3 години до неговата смърт от рак на белите дробове, тя е с него до последно. 

► Трагичната любовна история, която промени съдбата на Мерил Стрийп

През 78-ма година се жени за скулптора Дон Гъмър, като заедно имат общо 4 деца, като 2 от дъщерите им - Мамие и Грейс, също вървят по стъпките на майка си и се занимават с актьорско майсторство.

► Талантът е наследствен: запознайте се с четирите невероятни деца на Мерил Стрийп

Запознайте се с децата на Мерил Стрийп

През 79 г. идва и лентата, която носи на Стрийп първият и Оскар - "Крамър срещу Крамър". Като истински хамелеон Мерил прекарва 80-те, превъплащавайки се в най-разнообразни роли.

Втория си оскар, за най-добра актриса, печели с филма Изборът на Софи от 82-ра.

Наближавайки 40-те си години продължава да намира предизвикателни роли. Нещо, с което повечето холивудски актриси се затрудняват.

Получава номинации за филмите Пощенска картичка от Ръба, Мостовете на окръг Мадисън и Музиката на сърцето. 

мерил стрийп
Снимка: Getty/Gulliver

След настъпването на новото хилядолетие Стрийп продължава да е все така ангажирана. Печели следващият си Оскар, заедно със Златен Глобус за ролята си в Дяволът носи Прада.

► Мерил Стрийп по халат и с мартини в ръка накара интернет да полудее

Следващото голямо признание идва за филма Желязната Лейди, където се превъплъщава в ролята на пившият министър-председател на Англия - Маргарет Тачър. Той ѝ носи и третия Оскар.

Мерил Стрийп е най-награждаваната актриса, спечелила общо 15 пъти най-престижните филмови отличия: 3 Оскара, 8 Златни глобуса, 2 награди Еми и 2 награди на БАФТА. Тя има най-много номинации за Оскар (21) и за Златен глобус (32) от всички актриси и актьори в историята.

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти