Любовницата на Чарлз Дикенс - безпътицата на "невидимата жена" и дилемата на семейния мъж

Днес ще се опитаме да изтръгнем от бездната на забравата една забележителна жена, която сякаш остава в сянката на един безумно талантлив мъж. Без да опетняваме историята с излишно благоговение, тринайсетгодишната тайна любов между младата актриса и зрелия белетрист е нещо толкова красиво и разрушително, че не може да ни остави равнодушни.

Но нека започнем отначало.

Независимо от добрия имидж и високите литературни върхове, които покорява, викторианският автор има скандален любовен живот.

Годината е 1857-ма. Чарлз Дикенс се запознава с младата актриса Елън Тернан. По това време е един от най-известните мъже в Англия през поселдните две десетилетия. Феновете му жадно поглъщат романите "Оливър Туист" и "Коледна песен" и го възприемат като консервативен семеен тип, чийто успех се дължи на упорит труд, морална добронамереност към съпругата си и към голямото му семейство.

Но истината, както в много други истории, се оказва далеч по-сложна. В рамките на една година между Дикенс и 18-годишната Тернан (която всички познават като Нели) ще избухне всепоглъщаща и изпепеляваща страст, която ще съсипе брака му и ще го съпътства до последния му ден. 

► Цитати от великия Чарлз Дикенс

чарлз дикенс
Снимка: Getty

Следвайки страстта си към театъра и актьорското майсторство, Дикенс има принос в аматьорска постановка на приятеля си Уилки Колинс през лятото на 1857-ма. И така, по стечение на обстоятелствата се появява Фани Тернан, упешна актриса с участия в Англия, Ирландия, Шотландия, САЩ, и две от трите ѝ дъщери - Мария и Нели. 

Нели се занимава с актьорско майсторство от малка, но е винаги в сянката на по-голямата си сестра, която е обявена за "чудо". В книгата "Невидимата жена" на Клеър Томалин русокосата и синеока Нели е описана така:

"Всичко, свързано с нея, излъчва невинност и уязвимост. В своите спретнати малки роклички и бижута тя сякаш бе излязла от приказка."

Тя е харизматична, интелигентна и талантлива, а той я боготвори. Поне засега.

чарлз дикенс
Снимка: Getty

Според съдържанието на писмата, които изпраща, до средата на 50-те години на 19 век Дикенс вече е силно огорчен и разочарован от брачния си живот. След раждането на петото му дете пише в дневника си, че не желае да има повече деца. В животът, за съжаление, не всичко се случва по план - двамата с Катрин стават родители на цели 10 деца. Твърди се, че след раждането на последното дете спалнята им е разделена на две части от библиотека.

За да се справи с неудоветворението си от брака, първо започва да пише до Мария Биднел, първата му любов, която ухажва неуспешно преди да срещне настоящата му съпруга. Когато обаче се срещат на живо, тя не успява да оправдае романтичните му високи очаквания. По-късно той споделя в друго писмо, че тя е станала "изключително дебела". 

9 любовни афери, които промениха света

След като среща Нели, нещата бързо се влошават между писателя и Катрин. Разделят се през 1858-ма.Твърди се, че научава за другата жена в живота му заради нещастно объркване - гривна, подарък за Нели, пристига на нейния адрес.

Дикенс използва бащиното си право на семостоятелно попечителство, за да прекъсне контакта между нея и по-малките им деца, и разпространява слухове, че има психично разстройство. По-малката сестра на Картин, Джорджина Хогарт, която отдавна живее със семейството, застава на страната на Дикенс с твърдението, че майката е пренебгрегвала системно децата си. В резултат на всичко това девет от децата остават при баща им, а най-големият син продължава да живее с нея.

И докато се носят слухове, че Дикенс е изоставил жена си заради по-млада красавица (и дори има непростима любовта афера с Джорджина, която се води негова роднина), романистът се опитва а овладее щетите и продължава да твърди, че с жена му поддържат хармонични приятелски взаимоотношения. Част от обръщението му в Times гласи:

"До известна степен тази беда е причинена от погрешни впечатления, най-вече фалшиви, чудовищни и жестоки."

чарлз дикенс
Снимка: Getty

През 2012-та година се появява писмо, отдавна изгубено, което потвърждава отношението на Дикенс към Катрин в края на брака им, както и желанието му да се измъкне от сутиацията и да продължи напред. В него той инструктира адвоката си да ѝ предоставя 600 паунда годишно (еквивалентно на 25 000 паунда днес). Биографът Майкъл Слейтър споделя за Telegraph:

"Тонът не писмото е на човек, който отчаяно иска да приключи процеса по развода възможно най-бързо, каквото и да му коства това. Всичко това му създава лоша реклама и очевидно бракът за него е бил нещо непоносимо."

И така, клюките покрай бракоразводните процеси замират благодарение на решителните усилия на Дикенс да скрие нарастващото значение на Нели в живота му. През 1859-та тя се премества в лондонската градска къща, закупена на имената на сестрите ѝ, вероятно от Дикенс. Скоро се оттегля от актьорството и остава до голяма степен изолирана. Примирението е поредното доказателство за липсата на бащина фигура в живота ѝ, от която отчаяно се нуждае - по това време Дикенс е по средата на 40-те си години, а баща ѝ, също актьор, умира в лудница, когато е млада.

► Цитати от великия Чарлз Дикенс

чарлз дикенс
Снимка: Getty

През 60-те години на XIX век писателската му кариера процъфтява, раждат се романите "Повест за два гра" и "Големите надежди", а Нели напълно изчезва от обществения поглед. Според Томалин доказателствата сочат, че през този период се установява във Франция и може да е родила дете между 1862 и 1863-та година, но това дете вероятно е починало още в ранна възраст.

Когато се завръща в Англия през 1865-та, Дикенс я настанява във фамилната си къща в малко градче извън Лондон, където я посещава, когато не е зает с работата си.

Прикритите препратки на Дикенс към личното му нещастие в кореспонденциите му в последните дни на живота му карат Томалин да предположи, че Нели не е била доволна от живота си като много по-младата тайна любовница на велик човек, дори да е финансово (и емоционално) задоволена. Въпреки всичко те остават заедно до деня на смъртта на писателя, през 1870-та, когато си отива на 58-годишна възраст.

чарлз дикенс
Снимка: Getty

Дори след смъртта му никой не разбира за тяхната афера. Джорджина носи отговорност за наследството на своя шурей и за запазването на тайната му. Това помага на Нели да започне нов живот след смъртта на Дикенс, да премахне 10 години от живота си и да се омъжи за доста по-млад богаташ, Джордж Уортън Робинсън, с когото имат две деца. 

Нели и Дикенс унищожават всякакво доказателство за кореспонденция помежду им и макар слуховете да се появяват отново през 1890-те, сериозни доводи за връзката им излизат наяве чак след смъртта ѝ през 1914-та. Дъщерята на Дикенс Кейти доверява истината за раздялата на родителите си с приятелка, Гладис Стори, която публикува книгата си "Дикенс и дъщеря" през 1939-та след смъртта на Кейти и всички деца на Дикенс.

Докато някои историци продължават да изследват връзката между Дикенс и Нели Тернан през 50-те години и след това, други упорито продължават да твърдят, че всичко е платонично или е продукт на временно увлечение. С публикуването на книгата на Томалин през 1990-та и нейната екранизация през 2013-та, историята отново привлича светлината на прожекторите, разкривайки какво се крие в сърцето на един от най-емблематичните мъже на Викторианската епоха.

► Цитати от великия Чарлз Дикенс

чарлз дикенс
Снимка: Getty

„Невидимата жена. Историята на Нели Търнан и Чарлс Дикенс“ на Клеър Томалин  е увенчана с набор от награди за постижение в областта на биографичния жанр.

Книгата е екранизирана от Ралф Файнс през 2013 година, има две актьорски номинации за Британските независими филмови награди, както и номинации за „Оскар“ и БАФТА за костюми.

9 любовни афери, които промениха света

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти