Коледа с Георги Блажев: "Липсва ми времето, в което опитвахме да оправим нещо, вместо да го изхвърляме в коша и да го заменяме с ново"

георги блажев
Снимка: Личен архив

Вяра Иванова

Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домашен уют, споделеност, добрини, аромат на домашно приготвена храна и много, много щастливи семейни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни лица ни канят да надникнем в тяхната семейна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични спомени, дават ни любимите си коледни рецепти и ни споделят какво е значението на Коледа за тях.

Днес ви срещаме с Георги Блажев - сценарист, редактор, писател и любим панелист в "На кафе". Обожаваме чувството му за хумор и толкова често работим заедно, че го чувстваме като част от екипа. Той споделя специално за Edna.bg най-милите си коледни спомени, какво иска да му донесе добрият старец тази година и какви празнични спомени иска да създаде за децата си:

***

Кой е най-милият и скъп коледен спомен, който пазиш?

Този, за който се сещам в момента, е как с баща ми сме хванали един голям електрически гирлянд с фенерчета и ги проверяваме един по един дали светят. Защото аз съм от поколението, в което ако една лампичка по веригата е изгоряла, трябва да я откриеш, иначе и останалите няма да светнат. Не знам защо това ми изникна. Може би ми липсва времето, в което можехме да се концентрираме в дребното, да живеем тук и сега, да не бързаме, да се впечатляваме от малкото. Да се опитваме да оправим нещо, вместо веднага да го изхвърлим в коша и да го заменим с ново.

Кой е най-специалният подарък, който си получавал за Коледа?

Спомням си как съм в старата „Лада“ на нашите и разопаковам кутия, а в кутията – „Нинтендо“. Онази конзола се пада нещо като дядо на съвременния PlayStation 5. Имаше дискети, които понякога засичаха точно в най-напечения момент от играта, и трябваше да ги извадиш, да духнеш вътре, за да ги изчистиш от праха, и да започнеш отначало. А, да – и пистолета! Стреляхме по едни патки и ако не уцелиш, от храстите изскача куче и ти се подиграва (хората под 30, които четат това интервю, сигурно са в шок). Толкова исках това „Нинтендо“, а за времето си то никак не беше евтино. Майка ми и баща ми, с учителските си заплати, бяха спестили и ми го бяха купили.

Кой е любимият ти коледен филм?

Ако под коледен филм разбираме филми, които по Коледа се въртят в България, ще кажа „Властелинът на пръстените“. Магическо преживяване. Нямам търпение децата ми да пораснат и да го гледаме заедно.

А коя е любимата ти коледна песен?

“Santa Claus is Coming To Town”.

георги блажев
Снимка: Личен архив

Коя е коледната традиция, която винаги спазвате у дома?

Майка ми и баба ми да приготвят храна за 8-членно семейство сумисти.

Без какво не може една Коледа?

Без двама роднини да се скарат за политика, за ваксини и за това кой какво е казал преди 16 години на сватбата на чичо си.

Сподели ни твоя любима коледна рецепта.

Баба ми прави фантастично кисело зеле с ориз, но си пази рецептите в тефтер по-ревностно отколкото Джанлуиджи Буфон си пази вратата.

георги блажев
Снимка: Личен архив

Какво искаш „да ти донесе тази година Дядо Коледа“?

Магическа пръчка, с която да накарам хората да не са толкова решителни и бързи в омразата си, да наблегнат на критичното мислене и да базират мнението си на факти, а не да си съчиняват факти на база мнението си. И нова книга. Крайно време е да напиша трета книга.

Какъв за теб е смисълът на Коледа?

Да спрем и да оценим какво имаме.

Съвети за първа Коледа с новородено бебе? И изобщо съвети за Коледа с деца? Какви спомени искаш да имат децата ти от празника един ден?

Искам да имат същите спомени, каквито имат от всеки друг ден от годината – че са обичани, че са приемани, че им се позволява да грешат, че винаги ще получат утеха от нас, че животът понякога е тегав, но накрая всичко ще бъде наред.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти