Коледа с Лора Георгиева: "Нека за празниците времето в нас да е топло и спокойно като в юлска нощ"

лора георгиева
Снимка: Личен архив

Вяра Иванова

Декември е, а това означава, че коледните празници чукат на вратата. Време е за първи снежинки, домашен уют, споделеност, добрини, аромат на домашно приготвена храна и много, много щастливи семейни моменти.

В чест на най-светлия християнски празник, няколко известни лица ни канят да надникнем в тяхната семейна Коледа. Разказват ни за най-милите си празнични спомени, дават ни любимите си коледни рецепти и ни споделят какво е значението на Коледа за тях.

Първата ни среща, с която даваме старт на коледното настроение, е с Лора Георгиева. Водещата на прогнозата за времето в ефира на NOVA, споделя специално за Edna.bg кой е най-милият ѝ коледен спомен, най-специалният подарък, любимата празнична рецепта и за какво време си мечтае за Коледа.

***

Кой е най-милият и скъп коледен спомен, който пазиш?

На Бъдни вечер, още от дете, с моята майка винаги изчаквахме да настъпи полунощ и Коледа, небето да се отвори и да си пожелаем нещо. Никога не сме си лягали по-рано. Гледахме коледни филми, докато дойде магическият момент. Сякаш този тих миг винаги е бил най-вълшебният.

Кой е най-специалният подарък, който си получавала за Коледа?

Най-милият коледен подарък, който съм получавала, е моето куче. Като дете винаги съм мечтала за куче, но не съм имала. Получих го в малък кашон на Коледа преди вече 13 години и все още сме заедно. Тогава се събираше в шепата и беше много уплашен. Дори си спомням, че в новогодишната нощ през тази година се прибрах рано, за да съм при него, когато фойерверките загърмят.

лора георгиева
Снимка: Личен архив

Кой е любимият ти коледен филм?

„Знак на съдбата” с Кейт Бекинсейл и Джон Кюсак. Той не е точно за Коледа, но действието се развива по това време на годината и това го прави още по-вълшебен. Въпреки че е стар, винаги го гледам с удоволствие.

Коя е любимата ти коледна песен?

Любимата ми коледна песен е българска. Тя е на Миро и се казва „Всичко, което искам” . Дъщеря ми беше още на 2 и вече я знаеше и си я припяваше по Коледните празници.

Коя е коледната традиция, която винаги спазвате у дома?

Аз обожавам коледния дух и винаги украсявам вкъщи още от средата на ноември. Елхата не спира да свети до януари и под нея винаги има подаръци, които са изненада, а не по попърчка. Когато дъщеря ми беше по-малка, идваше и Дядо Коледа (някой роднина), който даваше подаръци само след песничка или стихче. Имахме и коледен елф, който строго наблюдаваше дълго преди Коледа кой е най-добър и дали заслужава подаръци.

лора георгиева
Снимка: Личен архив

Без какво не може една Коледа?

Без светлина, без аромат на канела и на нещо топло във фурната. Не може без любов, благодарност и вяра. А ако има и сняг, магията оживява.

Сподели ни твоя любима коледна рецепта

На Бъдни вечер много обичам да има сушени чушки, пълнени с боб и май това е единственото време, когато ги правя. Затова са толкова специални.

Бобът се накисва в студена вода и оставя за 10-12 часа да престои. Отцежда се и залива със студена вода колкото да го покрие. Слага се да заври и след 2-3 минути отново се отцежда.

Слага се в тенджера и се налива 2-3 литра студена вода. След като отново кипне, се оставя да се свари за 45-60 минути.

Сушените чушки се слагат в купа и заливат със студена вода. След 2-3 часа, са готови и омекнали за пълнене. Течността се запазва.

Морковите и праза се режат на дребно. Загрява се мазнина и зеленчуците се задушават за минута. Слагат се всички подправки и след 20-30 секудни сварения боб. На слаб огън се разбърква за една-две минути. С тази смес се пълнят чушките.

Отворът на всяка чушка се потапя в купичка с брашно. В глинен гювеч се слагат напълнените чушки и поливат с още 2-3 с.л. олио. Заливат се с 150-200 мл. от течността на сушените чушки. Гювечът се затваря. Слага се в студена фурна, загрява се до 180ºC и след достигане на тази температура, чушките се пекат за 40 минути.

лора георгиева
Снимка: Личен архив

Какво искаш „да ти донесе тази година Дядо Коледа“?

Той си знае, това е наша тайна.

Какъв за теб е смисълът на Коледа?

Аз наистина вярвам, че по Коледа се случват чудеса. Смисълът е в това, че отваряме сърцата си. В добрината, в човечността, в заедността и най-вече във вярата.

лора георгиева
Снимка: Личен архив

Каква би ти се искала да бъде прогнозата за времето на 25-ти декември? А какво би ти се искало да бъде времето вътре във всички нас на този празник?

Разбира се, че искам снежни празници и като цяло бяла зима. Тази година шансовете това да се случи определено са по-големи от предишните няколко години.

И в контраст с времето навън, нека времето в нас да е топло и спокойно като в юлска нощ. Да е спряло, да е споделено.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти