Когато дългът надделее първи, но любовта печели 70 години по-късно: преплетените истории на принцеса Маргарет и принц Хари

колаж принц Хари принцеса Маргарет
Снимка: Getty

Не е необичайно събитията в едно семейство да се повтарят през поколенията, а британските кралски особи са ярък пример за това.

Оказва се, че принц Хари има много общо със своята пралеля, принцеса Маргарет, по-малката сестра на кралица Елизабет. И двамата са считани за „резерви“, както са наричани вторите деца в кралското семейство (след първородните, които един ден се очаква да се възкачат на трона), и се намират достатъчно назад в наследствената линия, което прави малка вероятността да заемат престола.

Подобна позиция не е за предпочитане, тъй като често се очаква „резервата“ да поеме много от отговорностите, които произтичат от кралския прозход, макар че по всяка вероятност няма да бъде монарх, разказват от Marie Claire

Освен стоящи на втори план в семействата си, Маргарет и Хари са известни и с някои бунтарски прояви в младостта си, като и двамата се влюбват в хора, които не отговарят на обичайната представа за партньор на кралска особа. Принц Хари започва връзка с Меган Маркъл, а принцеса Маргарет - с Питър Таунсенд, чийто предишен брак и развод го превръщат в доста нетрадиционен ухажор по това време.

Истината зад скандалната любовна афера на принцеса Маргарет и лорд Сноудън

Паралел между тези два живота прави в новата си книга „Елизабет и Маргарет: Интимният свят на сестрите Уиндзор“ и журналистът Андрю Мортън, популярност с биографията „Даяна. Нейната история от първо лице“. В интервю за People кралският биограф обсъжда как принц Хари и принцеса Маргарет биват изправени пред избора между любов и дълг, но постъпват по различен начин.

Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет

„Маргарет поставя дълга пред себе си“, казва Мортън. „Колелото се завърта 70 години по-късно и имаме друга двойка, която трябва да вземе решение: ще поставят ли на първо място задълженията или собствените си амбиции и желания? И те избират собствените си амбиции и желания. Това е промяната, на която станахме свидетели по време на управлението на кралицата.“

От друга страна, авторът посочва още, че кралица Елизабет и принц Уилям, по-големите деца съответно в случаите на Маргарет и Хари, също имат много общи черти.

„И в двете ситуации имаме един брат или сестра, който нарушава правилата, и друг, който е по-сериозен, по-предпазлив“, добавя Мортън. „В един момент и Уилям, и Хари бяха част от главния клон на монархията. Тогава Уилям се жени и има деца, а децата му получават предимство. Докато Хари е спомагателен клон по абсолютно същия начин както Маргарет.“

Според Мортън и в двата случая редът на наследяване неизбежно повлиява на динамиката в семейството.

Авторът дори смята, че животът на принцеса Маргарет кара Елизабет Втора да прояви разбиране към решението на принц Хари да се оттегли от ролята си на старши член на кралското семейство. (Прочетете още тук: Елизабет Втора вижда в принц Хари своята сестра и не иска историята да се повтаря, твърди кралски биограф)

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти