Как едно дете на емигранти от Индия стигна до върха: историята на Кайрън Ахуджа

От дете имигрант, растящо в селските райони на Джорджия, през страстен адвокат по гражданските права, до настоящата си роля на директор на федерална агенция, родената в Индия Кайрън Ахуджа сама гради своята успешна кариера, за да стане лидерът, който е днес.

За пътя на една жена от социалните низини до върха разказват журналистите от Voice of America в посветения на Ахуджа документален филм.

Борилa съм се да мога да поставя в центъра разнообразието, справедливостта, включването и достъпността, защото това е моят житейски опит“, споделя Кайрън Ахуджа.

Как тези 20 жени сами се превърнаха в милиардерки

Родителите ѝ са засегнати от разделянето на Индия и трябва да напуснат родината си, която днес е Пакистан, и да започнат нов живот в Мумбай.

Когато се местят в САЩ, баща ѝ е психиатър и работи в селските райони из южните щати.

„Имаше много малко индийци в града, в който бях, и винаги се чувствах различна – косата ми беше различна, цветът ми беше различен. Така че винаги се чувствах малко като аутсайдер“, спомня си Кайрън.

Тя се сприятелява както с чернокожи, така и с бели деца в училище, но ясно вижда огромното разделение между различните.

Когато завършва право в Юридическия факултет на Университета на Джорджия, мечтае да работи в отдела за граждански права.

„Трябва да направя нещо по въпроса. Не мога просто да седя и да гледам какво се случва“, мисли си тя.

Тогава Кайрън е много запалена по социалните каузи и проблеми и гражданските права са като нейна страст и и причина да иска да бъде адвокат.

Тя започва кариерата си първо като адвокат в Министерството на правосъдието и по-късно прекарва шест години като изпълнителен директор на Инициативата на Белия дом за азиатските американци и тихоокеанските островитяни на президента Барак Обама.

индийски филм
Снимка: Getty | iStock

„Беше интересно да съм млада цветнокожа жена в края на 20-те си и да ми казват, че трябва да нося чорапогащник и поли в съдебната зала и да имам по-възрастни бели господа до себе си“, разказва още тя.

В момента Кайрън Ахуджа е директор на Службата за управление на персонала (OPM) на САЩ. След повече от две десетилетия в обществена служба и работа в организации с нестопанска цел, тя е номинирана от президента Джо Байдън за настоящата си роля, преди да бъде одобрена и от Сената през 2021 г.

Ахуджа е първият имигрант от Южна Азия и първата американка от азиатски произход, която ръководи OPM. Преди това служи като началник на щаба на OPM от 2015 до 2017 г. В тази роля тя работи по политики и инициативи, които достигат до над 2,1 милиона служители във всяка федерална агенция и отдел.

„Успехът идва от това да правиш това, което обичаш, а не да търсиш неща, които смяташ, че ще те правят успешен. Избрах работата, защото тя ме призова. Чувствам, че мога да допринеса, има смисъл, искам да допринеса за нещо различно в света“, казва тя.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти