"Вярвайте и в най-малката възможност": Хосе Карерас за най-голямата битка в живота си

Ако се замислите за най-великите мъже в света на оперното изкуство, неговото име несъмнено ще изплува в съзнанието ви. Хосе Карерас е истинска музикална легенда – от онези, за които се пише в учебниците. Той е един от най-известните тенори за всички времена заедно с Лучано Павароти и Пласидо Доминго. 

Великият оперен певец в момента гостува в България по един много приятен повод - ще изнесе голям концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата на 3-ти декември. В ексклузивно интервю с Деси Банова-Плевнелиева за предаването "Събуди се" легендарният тенор сподели за някои от най-ключовите моменти в живота си, най-голямото си изпитание и неговата мисия.

Пътят му в музиката започва в ранна детска възраст. Бил е само на 8 години, когато за пръв път пее пред публика по испанското радио, което разпалва страстта му към операта.

"Вкъщи дядо ми, а и родителите ми харесваха класическа музика, те обичаха операта и след това по случайност с родителите ми отидохме в нашия квартал да гледаме филм, който се казваше "Великият Карузо" с Марио Ланца. Той отразяваше живота на Енрико Карузо и това беше отправния момент за мен. Аз харесах как пее той в филма и се опитах вкъщи да го имитирам, доста несполучливо. Така че може да се каже, че родителите ми харесваха музика. След това ме изпратиха в консерваторията, в Барселона. Започнах да уча музика, пиано и така до ден днешен." – споделя Хосе Карерас.

Талантът на Карерас не след дълго му носи и големи успехи. В продължение на десетилетия той, Лучано Павароти и Пласидо Доминго жънат огромен успех и изправят публиката на крака.

"Това беше фантастично изживяване. Ние освен това бяхме и много добри приятели, изпитвахме голямо възхищение един към друг. И смятам че помежду си бяхме съвсем различни личности. Изглеждахме по различен начин, имахме различни гласове, интерпретирахме по различен начин. Но това създаде нещо като химия между нас и хората, които не познават много отблизо операта или класическата музика, се радваха на нашите изпълнения, и това нас ни прави много щастливи, но и ни оказва чест, че сме имали възможността да проведем тези концерти заедно." – спомня си Карерас за тези славни времена. 

На мнение е, че най-хубавото, което може да се случи на всеки човек на изкуството – независимо дали е художник, скулптор, писател –е възможността да предадеш чувства на публиката. "Това е изключителна привилегия" – казва той.

Обаче в живота има както върхове, така и изпитания. За Хосе Карерас това изпитание идва в пика на неговата кариера, когато чува от лекарите тежката диагноза левкимия. Лекарите не му дават никаква надежда, но певецът все пак успява да победи в битката с болестта.

Каресас разкрива какво му е помогнало да оцелее: "Първо, попаднах в ръцете на изключителен научномедицински екип. Освен това се радвах на помощта на семейството си и на близки приятели. В моя случай това беше една чудна ситуация, в която вълна от съчувствие ме заля – аз получих изключително много съобщения и писма от хора по целия свят."

Въпреки че това е най-голямата трудност в живота на тенора, от битката му с левкимията излиза нещо хубаво - възможността да помогне на други хора в същата ситуация. Карерас е създател и председател на една от най-големите фондации, която помага на пациенти със левкимия.

На хората, които вече са загубили надежда, певецът има да каже следното: "Винаги казвам на пациентите, които губят надежда, че ако има и една възможност, едно на милион, вие трябва да вярвате, че това е вашата възможност и трябва да се борите за нея заедно с хората около вас. Според мен е изключително важно пациентът да има силите и решимостта, че ще оздравее скоро."

Още за впечатленията на Хосе Карерас от България и най-голямото чудо в живота му може да чуете от интервюто му с Деси Банова-Плевнелиева във видеото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти