Честит рожден ден на Паолу Коелю - магьосникът разказвач става на 72!

Паолу Коелю
Снимка: Getty

Паолу Коелю де Соуза се ражда в Рио де Жанейро през 1947 година. Майка му - Алисия Коелю, е ревностна католичка, а баща му Педру Коелю – известен инженер.

Любовта си към поезията и писането Паолу развива, докато посещава местното училище в Рио. Родителите му обаче не одобряват тази негова страст и дори на няколко пъти го изпращат в клиника за душевно болни, където бъдещият писател изтърпява дори електрошокова терапия.

Неразбран от околните, Коелю става бунтар и напуска училище през 1970 г. Обгражда се със свободомислещи хора и публикува статии, в които проповядва философията си. Малко след това започва да се прехранва с текстопис, а по това време е арестуван заради поезията си, в която бразилската диктатура вижда опасност.

След тези събития постъпва на работа в звукозаписна компания, а по-късно става и художествен директор в CBS, откъдето неочаквано е уволнен през 1978 г. На следващата година се среща с бъдещата си съпруга Кристина, с която започват да пътешестват из света. Заедно извървяват Пътя на Сантяго, а преживяванията Коелю описва в първата си книга - „Дневникът на един маг”.

Тя е последвана от феномена „Алхмикът“ през 1988 г. Вторият му роман се превръща в най-продаваната книга, написана на португалски език, за всички времена. Коелю става изключително популярен и у нас – той е най-продаваният чуждестранен писател в България в началото на XXI век.

Творчеството му е силно повлияно от Хорхе Луис Борхес, с когото са родени на една и съща дата, но с 119 г. разлика. Писателят записва в биографията си редица бестселъри като „Мактуб“, „Единайсет минути“, „Захир“, „Алеф“. Последната книга на Паулу Коелю, излязла на български език, е „Шпионката“ от 2016 г.

Паолу Коелю
Снимка: Getty

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти