„Винаги ще ги поставям на първо място“: Барак Обама за любовта към семейството

Мишел Обама Барак Обама
Снимка: Getty/Gulliver

Мемоарите на Барак Обама вече са на американския пазар и докато чакаме с нетърпение „Обетованата земя“ да излезе и на български на 1 декември, следим с интерес разкритията от книгата, които бившият президент споделя в социалните си мрежи. Освен политически прозрения и думи на мъдрост, Обама споделя и много (често смущаващи) истини за това какво означава да бъдеш работещ родител, разкрива Ohnamama.bg.

В един момент в началото на книгата Обама описва гушкането с бебе Малия малко след раждането ѝ през 1998 г. „Мислех за поколенията мъже, които са пропуснали такива моменти“, пише той за всички американски бащи, които са били работници на първо място и родители на второ или дори трето място.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

По-нататък той разказва за собствения си баща – икономистът Барак Хюсеин Обама-старши, който се развежда с майка му и заминава от САЩ за Кения през 1964 г., когато Барак-младши е само на три години. Бащата и синът се срещат само още веднъж, седем години по-късно.

„Мислех за собствения си баща, чието отсъствие беше направило повече за мен, отколкото краткото време, което прекарах с него.“ Обама споделя, че е осъзнал, „че няма място на земята, което бих предпочел да бъда“, отколкото с децата си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

Тази седмица Обама сподели в Instagram снимка на семейството си именно с това признание.

„Фактът, че собственият ми баща отсъстваше до голяма степен от детството ми, помогна да оформя представите ми за бащата, който възнамерявах да бъда. Когато се роди Малия, си дадох обещание, че децата ми ще ме познават, че ще растат, чувствайки любовта ми силно и постоянно, знаейки, че винаги ще ги поставям на първо място.“

Приказката на Барак и Мишел Обама

И все пак поставянето на семейството на първо място е по-лесно да на думи, отколкото на практика – дори за президента на САЩ. В мемоарите Обама също отбелязва, че е успял да остане вкъщи само няколко седмици след раждането на Малия. След това той описва трудностите при връщането си на работа и дисбаланса в емоционалния труд и грижите за децата, които почти разделят него и Мишел.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

„Мишел понесе тежестта на всичко това“, пише Барак в „Обетованата земя“ за дните на ранното майчинство на Мишел, „прекарани между майчинството и работата, неубедена, че върши добре и двете задачи... знаейки, че целият цикъл ще започне отново отначало след няколко кратки часа, докато съпругът ѝ отсъстваше, защото правеше „важни неща“.

Той добавя, че по това време са се карали много повече, а в един момент Мишел дори му е казала: „Не за това се съгласих, Барак... Чувствам, че правя всичко сама.“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

Как Барак и Мишел успяват да преодолеят трудностите? С отдаденост, упорита работа, равенството и разбиране. Както Мишел споделя на Опра в интервю през 2018 г., тя и Барак е трябвало да споделят своята „уязвимост и да се научат да обичат по различен начин“.

Въпреки взискателната кариера на Барак и трудния път да стигне дотам, той е много по-отдаден в живота на децата си, отколкото баща му в неговия.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barack Obama (@barackobama)

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти