Любимецът на българското кино: отбелязваме 100 г. от рождението на Апостол Карамитев

Днес отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Апостол Карамитев, изиграл някои от най-емблематичните образи в българското кино и театър.

Апостол Карамитев е роден в Бургас на 17 октомври 1923 г. Завършва актьорско майсторство във Висшето театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1951 г. при проф. Боян Дановски. Специализирал е режисура в Прага, Варшава, Москва и Ленинград (Санкт Петербург).

Емблематични остават създадените от него театрални образи на сцената на Народния театър – Орландо и Жак в „Както ви се харесва“ на Уилям Шекспир, на Ромео в „Ромео и Жулиета“ на Уилям Шекспир, на Гвидо Феранти в „Херцогинята на Падуа“ от Оскар Уайлд, на Хенрих IV в едноименната пиеса на Луиджи Пирандело и много други.

Паметни роли великият актьор прави и в киното – Радосвет и Радослав във филма „Любимец 13“, Петър Александров в „Бялата стая“, вуйчо Георги в „Рицар без броня“, Апостол в „Специалист по всичко“ и др.

От 1969 г. Карамитев е доцент и преподавател по актьорско майсторство и режисура във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, където предава опита и любовта си към театъра на плеяда артисти – доказали се като достойни негови ученици.  

Именно Апостол Карамитев трансформира пространството на IV етаж в Народния театър на камерна театрална сцена, а първият спектакъл, който се играе на „Камерна сцена на ІV етаж“, е „Амазонката“ (1968 г.). Актьорът е в една от главните роли – на Иванов. Днес сцената на IV етаж носи името на Апостола на театъра.

Най-култовите цитати от вечните български филми

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти