„Пребиха певица пред дома ѝ“ не е бързооборотна новина, а знак за вирус в обществото

„Пребиха певица пред дома ѝ“ не е бързооборотна новина, а знак за вирус в обществото
Снимка: netinfo

През последните две седмици гледам с интерес „Биг Брадър: Most Wanted”. И докато всички критикуват яростно поведението на Дебора, аз всъщност се чувствам загрижена за това момиче.

Като майка, като баба, като жена виждам, че проблемите ѝ с алкохола всъщност са съвсем различни проблеми. И алкохолът просто е пристанището, на което тя акостира, търсейки спасение сред битките на разума си.

Какво знаем за Дебора? Певица, бивш модел, която неведнъж е била обект на домашно физическо и психическо насилие над нея.

Снимка: netinfo

Когато си подложен на подобно системно отношение към теб, влизането в кръг от пороци даже е най-безобидното, което може да те сполети.

Това момиче се лута, това момиче търси себе си, търси спасение. И ние не бива да я упрекваме, а да ѝ подадем ръка.

Да, тя е груба, тя е цинична, тя обижда, но зад строгите ѝ думи прозира скритият зов за помощ, от която силно се нуждае...

Дори когато вчера всички новинарски сайтове гръмнаха с новината, че „Фолк певицата Дебора беше пребита от 3-ма неизвестни мъже“, никой не се запита какво следва оттук нататък...

„Имам подозрения кой стои зад това – бившият ми приятел. В Big Brother казах, че има физическо посегателство срещу мен и казах неговото име. Явно прави това от злоба”, така заяви самата тя.

Сякаш това е най-нормалното нещо на света. А не е.

Снимка: netinfo

В Щатите, видяхме, вече още по-открито отвсякога досега се говори за посегателствата над жени. Нима не е редно да говорим за това и тук, в България?

Дебора може да е всякаква. Наречете я „изпълнителка от лекия жанр“, наречете я „алкохоличка“, но Дебора е едно младо момиче.

Момиче като теб, като твоята дъщеря, като твоята приятелка, като твоята внучка. И също като нея, попаднала в неподходяща среда, може да стане жертва на подобно поведение. От липса на зрялост и на достатъчно житейски опит.

Вчера в предаването „На кафе“ Дебора сподели, че досега я е било страх да подаде жалба в полицията срещу бившата си половинка, защото я заплашил да я полее с киселина.

Какво следва оттук нататък? Един омагьосан кръг, в който Дебора винаги ще е виновната за съдбата си? Защото е жена, защото има нужда от закрила, а няма кой да ѝ я осигури?

Снимка: netinfo

Ще споделя само едно...

Според вас Прокуратурата на Република България има ли възможност сама да започне проверка или да образува досъдебно производство или това става само по сигнал?

Отговорът на този въпрос е, че прокуратурата може да се самосезира в случай, че се натъкне на данни за извършено престъпление. Но това е изключение от общия ред за сигнализиране на институцията, което следва да се прави от граждани и длъжностни лица в държавни органи.

Така пише в закона.

Снимка: netinfo

Насилието над жените никога няма да бъде спряно и осъждано законово, ако го приемаме като поредната бързооборотна новина, с която медиите трупат рейтинг.

Вярвам в Дебора и в това, че тя ще намери начин да се справи с това. Но вярвам и че някой трябва да ѝ подаде ръка и да я подкрепи. Моля, нека го направим всички!

Автор: Стефка Антонова

Снимка: netinfo

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfocompany.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти