Отсрещният бряг е винаги близо

Отсрещният бряг е винаги близо
Снимка: Thinkstock

Колко често ни се е случвало да обръщаме страниците, които шумолят под ръката ни и да свързваме всяко име, всяка случка с толкова спомени, толкова поверени тайни, толкова отправени молби, с които самите ние сме укрепвали живота си? Всяка случка изниква конкретния спомен за нечие посещение, жест, писмо, среща, порив на симпатия, суровост към някой неизбежен враг. Минават години, а отсрещният бряг е винаги вечно близо...

Още една страница, още един ден, поредна седмица и после още една, а дали в крайна сметка, постигаме това, което искаме и изживяваме ли мечтите си? И доколко се чувстваме объркани и неспособни да овладеем положението? Не сме направили това, не сме казали онова, не сме свършили каквото и да било. И сега сме призовани да водим война срещу собственото си аз, без да ни е оставен друг избор.

Къде всъщност отиваме? Към небосвода, или към безкрая? И каква и къде е разликата? Разлика няма, тя е само и единствено в нас и във възприятието ни.

Дали днес на светофара, бе по-скоро зелено, или водачът пред нас мина на червено, е само въпрос на времето и ситуацията. А доколко ние постигнахме мечтите си? Бяхме ли с човека, с когото искахме? Или просто изиграхме ролята си? Имахме ли мечтаната работа? Посетихме ли всички или почти всички приказни кътчета, които искахме? Усетихме ли вкуса на лукса? Или удоволствието от страстта?

Да, отсрещният бряг винаги ще е близо, защото ние винаги ще изискваме и искаме нещо. Нещо, което е над или под това, което сме, нещо, което ще ни изпълни и ще ни направи по-търсени, по-желани, по-предпочитани. От суета или от желание за съвършенство? От скука, или от трескаво вълнение?

От желание за живот, от жаждата да съществуваме. И не само, от желанието да съществуваме достойно в унисон с мечтите и амбициите ни, в унисон с усещането ни за "Аз".

Само ние знаем кои сме, какво желаем и към какво се стремим. Само ние знаем, колко всъщност е близо отсрещният бряг, тогава защо непрекъснато се отдалечаваме от него?

Автор: Силвия Стаменова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти