Да се гмурнеш в небето

Да се гмурнеш в небето
Снимка: Личен архив

Здравейте, казвам се Силвия и съм лицензиран парашутист. От години прекарвам свободното си време на летището, след като скочих в тандем, а след това завърших курс по методиката на USPA (Американската парашутна асоциация). Реших да ви изпратя Edna лична история за скока с парашут, за да разкажа и покажа на читателите на Edna.bg един различен поглед към това екстремно изживяване.

Поздрави, Силвия

***

Парашутизмът или скайдайвинг, както звучи по-поетично и е модерно да се казва, се оказа по-близко и по-достъпно удоволствие за edna жена, отколкото съм си мислела.

Винаги съм мечтала да се гмурна в небето, но след като скочих в тандем, се оказа, че няма да приключи само със сбъдването на една мечта. За да скочиш тандем, не се иска нищо повече от желание, резервация, малко свободно време и пари.

Е, и малко късмет с пролетното време, тъй като скокът зависи от ниска облачност, дъжд и силен вятър. Не е ужасно скъпо, както мислех, но със сигурност си заслужава всяка стотинка.

Инструктажът на летището продължава около 5-10 минути, в които инструкторът, с които ще скачаш, обяснява кога какво да направиш, за да не му пречиш – не, че можеш да провалиш скока, но поне да не създаваш допълнителна работа.

След като ми сложиха пасажерската раница, която ме държи за инструктора, страхът ме завладя и не ме пусна и в самолета. Когато вратата се отвори и знаех, че няма връщане назад, си казах, че просто трябва да скоча.

За половин секунда страхът премина в удоволствие, в уникално чувство, което е трудно да бъде описано – много висока скорост, съчетана с безвремие и свобода. Удовлетворението да направя нещо, от което ме беше страх, е огромно.

Пристрастяването към адреналина беше толкова силно, че след месец отново бях на летището за втория си тандемен скок. Беше абсолютно различно – вече знаех какво ще се случи, изживях всяка секунда в самолета в трепетно очакване и страхът на вратата беше по-скоро гъдел под лъжичката като на втора среща след успешна първа.

Скокът беше летене, а не падане, осъзнах, че от мен зависи да завивам, да се местя в пространството, да забързвам или забавям скоростта си. И се влюбих в това усещане.

След втория тандем последва и трети, и влюбването беше окончателно и безвъзвратно. Ако искаш да владееш тялото си във въздуха сам, трябват няколко дни, за да изкараш курса. Започва се с теория и сухи тренировки, и седем скока – с парашут на гърба, но с двама инструктора, които скачат редом с теб и помагат, а приземяването се осъществява с радиовръзка и насоки.

И така моето приключение във въздуха продължава – стъпка по стъпка, скок след скок.

Накратко за тандема:

Екипировка – всичко се дава на място, трябват само удобни дрехи (и топли според сезона) и спортни обувки.

Предварителна подготовка – инструктажът се провежда на място, за 5 минути, много е лесно – инструкторът върши работата, от пасажера си иска да не пречи, да си прибере ръцете и краката, да си вдигне главата и да се усмихва.

Освен скок, като допълнителна услуга може да бъде поръчано видео и фотозаснемане, които се правят от друг парашутист, който скача успоредно с тандема инструктор и пасажер.

Скок може да бъде закупен и за подарък на някого, с или без заснемане.

Най-често употребяваната дума след скока е "уникално" и наистина е уникално изживяване, което не може да се опише, а трябва да се изживее. Или както казват – "Животът е твърде кратък, за да не скочиш с парашут"

Накратко за курса:

Аз съм завършила т.нар. AFF – Accelerated Free Fall, той е утвърден начин за обучение на парашутисти от USPA (Американската парашутна асоциация), където ускорено чрез няколко скока и видео заснемане и обсъждане бързо се учи правилната стойка в свободното падане.

Предварителна подготовка – теорията и сухите тренировка на земята се провеждат на място.

Средно за 7 скока учениците завършват курса, като има определени задачи, които да покажат, че  могат да изпълнят.

Къде – в България единствено на летището до Ихтиман се предлага този курс.

Автор: Силвия Стоянова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти