Ерата на гащеризоните

Ерата на гащеризоните
Снимка: Getty/Guliver

Мария Николова

Някога, преди едно-две столетия, дамите били далеч по-свенливи, а частите от тялото им далеч по-прикрити от сега. Те носели дълги диплести рокли, с които едва се движели, а бельото под тях допълнително ограничавалo движенията им.

Точно онова бельо, което те обличали тогава, е протoтипът на дрехата, която ние днес наричаме гащеризон!

За начало на “ерата на гащеризоните” се смятат 60-те години на 19 век, когато в градчето Утика, щата Ню Йорк, е сътворена Edna революционна дреха. Одежда, която привлича както жените, така и мъжете, с удобството си.

Първият гащеризон се появява през 1868 година като логичното развитие на Викторианската модна реформа, чиято цел е била роклите и въобще дамското облекло по онова време да станат по-комфортни и да позволяват на притежателката им по-свободни и бързи движения по време на спорт или конна езда.

Наложената промяна в модата обаче се отразява и върху силния пол. Така от дамско бельо гащеризонът бързо се преобразува и в работна униформа във фабриките и предприятията през периода на Индустриализацията. Той е практичен и целесъобразен, покрива и предпазва тялото, могат да му бъдат пришити джобове, а в същото време не налага ограничения в движенията на тялото като клякане, сгъване на крака и кръст.

1919 е годината, в която гащеризонът скъсва окончателно с имиджа си на ретро бельо и става част от актуална тогава нова модна колекция.

Само няколко години му отнемат, за да се превърне и в синоним на холивудския блясък. В края на 30-те години на XX век, гащеризонът вече “дефилира” по червения килим, обгръщащ силуета на кино легендата Катрин Хепбърн.

Но широкият му моден обхват не приключва дотук.

Голяма част от набиращите  популярност хитови филмови фантастични поредици през 60-те и 70-те като “Междузвездни войни” също обличат джедаите в своебразна космическа вариация на гащеризона.

Одеждата става неизменна част от облеклото на космонавтите, военните униформи или водолазните екипировки, дори на парашутистите.

Целият бански, който също е разновидност на гащеризона, предизвиква революция в модните класации с налагането си в сериали като “Спасители на плажа”.

От появата си до сега, дрехата присъства години, дори десетилетия подред, в колекциите на най-утвърдените и велики дизайнери и ателиета на XX век - Емилио Пучи, Версаче, Шанел, Валентино, Марк Джейкъбс, Алекзандър Маккуин, Дона Карън, Стела Маккарти, Долче и Габана, Прада, Ив Сен Лоран.

Сред големите имена от знаменитостите, които допълнително изстрелват гащеризона в челните места на модните класации, попадат София Лорен, Лиз Тейлър, Джаклин Кенеди, Елвис Пресли, Дейвид Боуи, Фреди Меркюри, Шер.

Днес гащеризоните са също така добре популяризирани, благодарение на актуалните идоли Риана, Бионсе, Кайли Миноуг, Кейт Мос, Виктория Бекъм, Жизел Бюндхен. Някои от тях дори са включили одеждата в своите собствени модни колекции, които са доста успешни по цял свят.

Едно от множеството предимства на дрехата, такава, каквато я познаваме днес, е че е подходяща за всякакви климатични условия. Търговската мрежа и модните бутици предлагат достатъчно голямо разнообразие откъм дизайн, цветова гама, материя и дължина.

Освен това одеждата стои еднакво добре на всякакъв тип фигури – от по-слаби до по-пищни силуети, на по-ниски и по-високи тела.

Единственото, което трябва да направите, е да изберете своя гащеризон, съобразен с условията на съответния сезон и с повода, за който ви е необходим.

Някога жените може и да са използвали гащеризона за бельо, но модната еволюция ни предоставя удоволствието днес да сме заобиколени с голямо изобилие от удобната дреха. Това, което ни остава, е да се доверим на усещането си за стил и да носим любимия ни гащеризон с въображение и самочувствие.

ТУК можете да си припомните и Edna от галериите в сайта, посветена именно на гащеризоните.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти