Ти си млада, неомъжена и без деца? Значи си напълно некадърна

жена
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Трудно е да си жена в днешно време. Още по-трудно и мъчно е да си млада жена, която още няма 30, няма деца, не е омъжена и се опитва, ако не да гради кариера, то поне да обича това, което прави, и да успява в работата си.

Всъщност тук враговете на жените не са мъжете. Тук враговете на жените са… другите жени. Винаги съм го твърдяла и пак ще го кажа:

Жените сме ужасни същества. Няма нищо по-злобно, завиждащо и готово да те смачка, от един женски индивид. Жените разбират жените и се мразят помежду си.

България е страната на абсурдите, колкото и да ми се повръща от тази фраза. Жените са хем еманципирани, хем те гледат накриво, ако позакъснееш със семейството и децата. Момичетата, които се поддържат, са кифли, а онези, които не отделят толкова време за външния си вид, са се запуснали. Ако изглеждаш добре в офиса, гледат те на кръв. Ако не си в най-добрия си вид, подиграват ти се зад гърба.

Страхотно е да сме млади и да имаме хубава и перспективна работа, но ако може да сме с 16 години опит и да сме на 23. Още по-хубаво е да сме родили и поне едно дете междувременно, за да сме съвсем в крак с модата. Нямаш място под небето и шанс за слънчев лъч, ако си млад, работлив и ти се иска да бъдеш оценен. Защото, за да те оценят, трябва да ти повярват, а за да ти повярват, трябва срещу теб да стои човек, а не гигантско, ходещо, недочесано его.

жена
Снимка: Thinkstock

Моя близка приятелка ми сподели наскоро, че никак не ѝ върви в работата и търси нови възможности. Останах искрено удивена, защото знаех, че работи в престижна компания, получава хубава заплата, има възможност за развитие, а самата тя е млада, отлично образована и много трудолюбива.

Тя ми каза, че именно там е проблемът.

“Никой няма достатъчно доверие в мен, защото смятат, че съм твърде млада и не толкова опитна. Колкото и усърдно да работя, за тях оставам хлапето, което няма право на глас или избор, макар и да върша работата и на по-опитните и възрастни членове на екипа, които са мнозинство. Още по-лошото е, че хората над мен са жени. Ето тук започва ужасът…”

Да, ето тук започва ужасът, дами и господа.

Жените обичат да омаловажават другите жени. Тези, родили деца, се смятат за героини, извършили най-великия подвиг в човечеството. Да, избутали са на този свят друго човешко същество. Страхотно е и благодаря на майка ми за шанса, който ми е дала. Но в крайна сметка това е репродуктивната ни способност (ако сме здрави, разбира се), не магия. Ето защо ми е ставало супер смешно, когато мои връстнички навират отрочетата си в лицето ми и ме гледат със съжаление, когато им кажа, че не съм родила нито едно дете от гимназията насам.

Жените не помагат на други жени. Жените се пазят от другите жени. Ние не обичаме да си даваме стимул една на друга, ние обичаме да ни е напрегнато. Храним се с лоши емоции. Ето това е грозната истина за нас и няма да спра да я повтарям, докато все още, в 21-ви век, около мен има жени, които изпадат в пълно отчаяние заради други жени.

жена
Снимка: Thinkstock

Няма да спра да го повтарям, докато тази мисъл не се загнезди дотолкова в главата ми, че когато и аз стана по-възрастна и “помъдрея”, ще съм абсолютно сигурна как НЕ трябва да се държа и как ТРЯБВА да ценя всеки човек.

Младостта не е порок, младостта не е и безкрай. Ето защо искам всички млади жени да имат шанса да бъдат оценени правилно, докато са млади, за да не се превърнат по-късно в кисели, застаряващи лелки, работещи на гишета и каси.

Боже, толкова е хубаво да си млад, работлив и свободен! Пожелавам на всички да бъдем такива, най-вече по душа.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти