Кисело ли е гроздето, лисичке?

жена
Снимка: Thinkstock

Вяра Иванова

Ах, каква си антилопа, лисица… Не, не - в никакъв случай не бъркам текста на популярната, до предизвикване на гърчове, песен на Тита. Само малко я трансформирам според нашата бг реалност и в името на справедливостта към българската фауна.

Защото антилопи в България няма, но лисиците с лопата да ги ринеш. Женски лисички, мъжки лисици, големи, малки, хитри, леко глуповати - има ги всичките.

Лисицата е хищен бозайник, най-често с червено-оранжева краска, разрешена е за целогодишен отстрел (и Слава Богу) и е сред основните разпространители на бяс. С последното определено мога да се съглася, защото съм виждала не една или две побеснели лисици в живота си и повярвайте ми, гледката не е красива.

жена
Снимка: Thinkstock

Ако до този момент не е станало ясно, да, говоря за хората-лисици. Онези мъже и жени с лисичи характери, с които се сблъскваме всеки ден. Лисицата е станала нарицателно за хитрост, пресметливост и сприхавост.

Често може да чуем фразата “хитър си като лисица”, но пък басните на Лафонтен са ни научили от деца, че тази хитрост накрая се превръща в глупост и никой не е способен винаги да надхитрява другарчето. Един ден всичко се връща.

И гроздето започва да става кисело, а лисицата да омаловажава това, което смята, че не може да има (а тайничко би искала).

В известната басня на Лафонтен, лисицата видяла зряло грозде и ѝ се приискало да си хапне от него, но понеже нямало как да го достигне, в крайна сметка високомерно заявила: „Гроздето е много кисело... Не заслужава вниманието ми.” Оказва се, че второто изречение от баснята на български е леко цензурирано – в оригинала е: „Става само да го ядат простаци” – с типичен за някогашната френска аристокрация снобизъм.

жена
Снимка: Thinkstock

Та така и в българската реалност, кисели лисици много. Лисици, които знаят как да използват хитростта си в своя полза - малко. Защото винаги е по-лесно да опиташ да бутнеш някого в калта, да го нагрубиш и да омаловажиш труда му, отколкото да погледнеш себе си и собствените си кусури.

Лисиците съвсем типично действат подмолно, дебнат в засада, лицемерничат с теб докато не ти се прииска да повърнеш, лъжат те в очите, без да предполагат, че ти вече тайничко знаеш истината. Те обиждат всичко, което не разбират, не е сторено по техния начин или не могат да имат.

жена
Снимка: Thinkstock

Синдромът на киселото грозде започва да се наблюдава все по-често в нашето презаситено общество, натъпкано до пръсване с информация и благинки, като дебело детенце в ресторант за бързо хранене.

Но знаете ли какво, както написах по-горе, лисиците могат да се отстрелват целогодишно и стоят уникално добре като шалове, така че няма страшно, просто ни трябват няколко патрона и инжекция против бяс.

Последвайте ни и в Инстаграм ТУК, за да откриете още материали на Edna.bg, които ще ви развълнуват!

7 типа жени, с които никога не бих се сприятелила

 

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти