Синеокото и срамежливо момиче Лилибет, което стана кралица и спечели сърцата на милиони

Кралица Елизабет почина на 8-ми септември 2022 година. От Двореца съобщиха, че тя си е отишла спокойно, обградена от най-близките си хора. Това е краят на една епоха за монархията, но и краят на един необикновен човешки живот.

Как духовитата принцеса Елизабет се превърна в най-дълго управлявалия монарх в историята? Как се е превърнала в толкова обичан монарх, подчинил живота си на семейството и в служба на своите поданици?

На 96 години почина Кралица Елизабет II

кралица елизабет
Снимка: Getty

Целият живот на Елизабет Втора е бил изпълнен с чувство за дълг, големи отговорности и драматични събития - от работата ѝ по време на Втората световна война, през срещите ѝ с общо 876 световни лидера, царуването ѝ по време на 14 различни министър-председателя, до начина, по който сплоти кралското семейство след трагичната смърт на принцеса Даяна и скорошното решение на принц Хари да се откаже от кралските си задължения и привилегии и да се премести в САЩ заедно със съпругата си Меган Маркъл.

Но преди да седне на трона, тя е била просто "Лилибет". Срамежливо момиче, което обожавало баща си. Баща, който не е имал никакви намерения малката му Лилибет да стане кралица един ден.  Двете с по-малката й сестра Ан си играят на двора, танцуват, яздят кон, возят кукли в детска количка, засаждат цветя и обикалят зелените площи на двореца, обградени от любимите домашни животни - кучетата.

Кралица Елизабет и любовта ѝ към коргитата

Като бебе Елизабет била с руса коса и пронизващо сини очи. Ражда се точно в 2:40 сутринта на 21 април, 1926 година. Само десетилетие по-късно баща ѝ става крал след абдикацията на брат си Едуард. Нейно Височество била любопитно и умно момиче, а самият Чърчил я описва като "голям образ" и то на крехката възраст от 2 годинки.

По време на Втората световна война, през октомври 1940 г., на 14-годишна възраст принцеса Елизабет прави първото си публично обръщение по радиото - послание към децата на Обединеното кралство. Първият й обществен ангажимент е среща с танковия батальон на пехотната кралска гвардия, проведена на 21 април 1943 г. Малко след като навършва 18 години, Елизабет е назначена за държавен съветник.

През 1947 г. в Република Южна Африка е първото официално посещение на 21-годишната Елизабет като принцеса, заместваща обикалящия по фронтовете на Втората световна война крал Джордж Шести. Дотогава тя вече е получила първото си звание - младши командир и шофьор на камион по време на войната. Кралят не й разрешава да стане медицинска сестра и затова Елизабет се записва в спомагателните женски части. 

Там тя прави следното изявление:

"Обявявам пред всички вас, че ще посветя живота си, независимо дали той ще бъде дълъг или кратък, на служба към вас и към голямата империя, от която всички ние сме част."

Тогава никой не е могъл да предвиди, че младата Лилибет ще управлява цели 70 години и наистина ще изпълни своето пламенно обещание!

кралица елизабет
Снимка: Getty

Друг интересен факт от детството на кралицата е, че Елизабет вижда за първи път бъдещия си съпруг, роденият на гръцкия остров Корфу принц Филип, когато е едва  13-годишна. Тя е влюбена в него през всичките години до момента, когато по време на разходка в Балморал през 1946 г. той й прави официално предложение.

Вечната любов на кралица Елизабет и принц Филип 

Сватбената им церемония е на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство. Принц Филип се отказва от гръцкото си гражданство и всичките си титли, а крал Джордж Шести му дава титлата херцог на Единбург. От ноември 1949 г. до февруари 1951 г. младото семейство живее в Малта, където принц Филип е изпратен по служба като офицер от военноморския флот. На 14 ноември 1948 г. се ражда първото им дете - Чарлз Филип Артър Джордж, принц на Уелс и граф на Честър. Принцеса Ана се ражда на 15 август 1950 г., принц Андрю - на 19 февруари 1960 г., и принц Едуард - на 10 март 1964 г.  Бракът на кралица Елизабет Втора и принц Филип продължава 73 години, до смъртта на принц Филип на 9 април 2021 г.

принц филип кралица елизабет
Снимка: Getty/Gulliver

Вижте тук още редки снимки от детството на Елизабет и от годините ѝ преди да стане кралица:

Редки снимки на Елизабет Втора преди да стане кралица

edna рожден ден една
Снимка: Edna.bg/Istock

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти