Чарлз е новият крал: първите му думи след смъртта на Елизабет II и какво име си избра

Новият крал на Великобритания Чарлз с първо изявление след смъртта на майка си Елизабет II. Той определи днешния ден като „моментът на най-голяма тъга” за него и за всички членове на семейството му, пише NOVA.

„Смъртта на моята любима майка, Нейно Величество кралицата, е момент на най-голяма тъга за мен и за всички членове на моето семейство”, споделя той.

„Дълбоко скърбим за кончината на един скъп Суверен и много обичана Майка. Знам, че загубата ѝ ще бъде дълбоко почувствана в цялата страна, Кралствата и Общността, както и от безброй хора по света”, добавя кралят.

На 96 години почина Кралица Елизабет II

В момента, в който кралицата умре, короната преминава незабавно и без церемония в ръцете на наследника Чарлз, бившият принц на Уелс. Но за да бъде коронясан за крал, той трябва да премине през редица стъпки, пише Би Би Си.

Редки снимки на крал Чарлз Трети като дете

Първата стъпка вече е направена, а именно да избере име, под което да управлява. Чарлз ще седне на трона във Великобритания и ще управлява под името крал Чарлз III, съобщава Sky News. 

Престолонаследникът можеше да избере и друго име. Така например, първото име на дядо му Джордж VI е било Алберт, но той е управлявал с едно от вторите си имена. Чарлз трябваше да реши кое от своите четири имена да приеме за официално - Чарлз Филип Артър Джордж.

Той не е единственият, на когото предстои да смени титлата си.

Въпреки че е престолонаследник, принц Уилям няма да стане автоматично принц на Уелс. Той обаче веднага наследява другата титла на баща си - херцог на Корнуол. Съпругата му Катрин ще бъде известна като херцогинята на Корнуол.

Камила Паркър Боулс през годините

Съпругата на Чарлз също ще получи нова титла, като пълното ѝ име ще бъде кралица-консорт - с термина „консорт” се обозначава съпругата на монарха.

Официални церемонии

В първите около 24 часа след смъртта на майка си Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал. Това става в двореца „Сейнт Джеймс” в Лондон пред церемониален орган, известен като Съвет за възкачването на трона.

10 неща, които предстоят във Великобритания, след смъртта на кралица Елизабет

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти