На 96 години почина Кралица Елизабет II

След влошено здравословно състояние кралица Елизабет II почина на 96-годишна възраст, съобщиха от двореца с изявление. 

„Кралицата почина спокойно в Балморал този следобед“, обяви Бъкингамският дворец в официално изявление. „Кралят и кралицата консорт ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре“.

По-рано днес от Двореца публикуваха изявление, с което съобщиха за притеснения относно здравословното състояние на Елизабет. Малко по-късно нейните деца и внуци пътуваха за Шотландия, за да бъдат край нея.

► Какво се случва с кралицата? Цялото кралско семейство се събира в Шотландия, за да бъде до Елизабет II

Новината за смъртта на кралица Елизабет идва с още един исторически момент: тя веднага е наследена от най-големия си син, 73-годишният принц Чарлз, който сега ще бъде монарх. Първородният син на Чарлз, 40-годишният принц Уилям, сега е следващият в редицата за най-известния трон в света, следван от първородния му син, 9-годишният принц Джордж. 

10 неща, които предстоят във Великобритания, след смъртта на кралица Елизабет

Кралица Елизабет беше видяна за последно на снимки във вторник, където назначи лидера на Консервативната партия Лиз Тръс за нов министър-председател на Обединеното кралство в Балморал.

Последният кралски ангажимент на Елизабет II

Кралица Елизабет Втора е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън.

През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Двамата имат четири деца Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Кралица Елизабет е коронована на 2 юни 1953 г.

 "Той бе нейната най-голяма сила" - как принц Филип подчини живота и сърцето си на кралица Елизабет

Кралица Елизабет отбелязва 70 години на трона

Елизабет Втора беше кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Тя беше глава на Британската общност, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман. За близо 70-те години, през които беше на трона, в Съединените щати се сменят 12 президенти, а във Ватикана – шестима папи. За това време Елизабет Втора прави над 260 визити в повече от 100 държави.

Кралица Елизабет II до 11 президенти на САЩ

Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“.

Елизабет се качва на трона на 25-годишна възраст, след смъртта на баща си, крал Джордж. Майка ѝ – кралица Елизабет Боуз-Лайън, живее до 101 години и се появява на публични места почти до смъртта си.

Макар да успява да опази личния си живот от медиите, нейните деца и внуци се превръщат в най-обсъжданите фигури.

Редки снимки на Елизабет Втора преди да стане кралица

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти