Да се погрижим за петите

Да се погрижим за петите
Снимка: Thinkstock

Лятото вече е пред прага ни и в следващите няколко месеца ще се радваме на жаркото и топло слънце. Това означава, че всички боти, ботуши и затворени обувки отстъпвят място на сандалите.

Огледайте добре стъпалата си и помислете дали са в достатъчно добър вид, за да ги покажете спокойно в нов чифт отворени сандали. Добрият педикюр е задължителен, разбира се, но най-често проблем създават петите ни.

Те лесно се напукват, а кожата изглежда загрубяла. С помощта на Kozmetikata.com ще ви дадем няколко съвета как да подготвите петите си за летния сезон, когато ще бъдат постоянно на показ. 

Най-важното е кожата на петите да се поддържа хидратирана, а мъртвите клетки да се отстраняват. Това с което можем допълнително да помогнем на петите си e да подхранваме кожата си поне два пъти по-често, отколкото през другите сезони.

Добре е да знаете
Кожата в областта на стъпалата по принцип е суха, защото докато кръвта, циркулирала в тялото ни, достигне краката, тя вече е загубила голяма часто от кислорода. Особено важно е да нанасяте крем след къпане. Видът на крема, който ще използвате за краката си не е толкова важен. Краката ви ще са във форма, когато всекидневно се грижите за тях. Ако нямате специален крем за крака, спокойно може да използвате и крема си за ръце или балсама за тяло. Важното е ходилата да са добре измити, почистени от мъртвата кожа, хидратирани и подхранени с по-мазен крем.

Когато ходилата са много груби може да ги намажете и с нещо от рода на "Дефламол" - съдържа витамини А и Д, както и течен парафин, твърд парафин, вазелин, безводен ланолин, които влияят много добре на кожата. След намазването с него може да се сложат найлонови калцуни или дори при липса на такива и обикновени найлонови пликчета за 20-30 минути. След като отстраните найлона, ако има останала мазнина, можете да я избършете или да изплакнете краката.

Хидратация и подхранване
Когато си купувате хидратиращ крем за крака, гледайте какво пише на етикета – ключови съставки са салицилова, млечна и гликолиева киселина. Те "обелват" най-външния слой мъртва кожа и правят краката меки и гладки. Козметиката с урея помага на кожата да задържи влагата.

Домашен скраб за напукани пети
Смесете в бурканче 50 мл зехтин и 100 г захар, добавете сока от един лимон и по-желание няколко капки розово масло. Разбъркайте добре, за да се хомогенизира сместа. Оставете на студено. Преди употреба разбъркайте, тъй като захарта се утаява. Нанасяйте с помощта на четка и с масажни движения, оставяйте да престои десетина минути и изплаквайте с хладка вода.

СПА за крака
Накиснете краката за 10 минути в топла вода, може да ползвате силна запарка от чай от лайка. Подсушете добре кожата. Натъркайте я с разрязан лимон и сода, след което отстранете мъртвата кожа от проблемните зони с фина, а после и с по-едра пила или пемза. Намажете краката със зехтин или арганово масло. Обуйте чорапки от дишаща материя, докато мазнината попие добре.

Естествен ексфолиант
По-добро за петите от влажния морския пясък няма. Той се явява естествен ексфолиант и е много добро лекарство за напукани пети за хора с нормална кожа. След като се връщате от плаж, не забравяйте, след като измиете краката си да ги намажете с мазен крем.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти