Любопитно за българската розова вода

Розовата вода е еднакво подходящо средство както за суха, така и за мазна кожа
Снимка: Thinkstock

Различни исторически източници твърдят, че употребата на розовата вода датира още от римско време, но през X век прочутият арабски лекар Авицена е първият, който я е използвал, но добита чрез метода на парната дестилация, пише "Kukuriak.com".

Днес розовата вода е широко прилагана в парфюмерията, козмeтиката и медицината. Най-големите производители на розова вода (освен България) са Иран, Италия, Испания, Франция, Турция, но е доказано, че българската розова вода е ненадмината по качествени характеристики.

Обикновено розовата вода се прави от вида дамасцена и нейните розови листа. Ароматната течност е вторичен продукт от процеса на парна дестилация, при който маслото от розовите листа се отделя на повърхността. От 1 кг розов цвят се получава респективно 1 кг розова вода. Най-старите съдове за пренасяне на розовата вода са били кожени мехове, а по-късно са заменени от стъклени шишета и бъчви.

Още римляните я употребявали за освежаване на въздуха в домовете си, а през средните векове се превръща в популярно средство за гонене на депресия, използвано при къпане.

Вероятно персите са първите, прилагали розовата вода в кулинарията. Те измислят и едно от най-известните сладкарски произведения – марципана, който се приготвя от земни бадеми, захар и с традиционния аромат на розовата вода. Арабите пък овкусяват сладки напитки и десерти с нея.

Розовата вода регулира и балансира производството на себум, правейки я полезна за суха и мазна кожа. Антибактериалните й свойства помагат при лечение на акне и дерматит. Също така тя не дразни сухата или чувствителна кожа.

Когато купуваме розова вода от дрогериите, трябва да се вглеждаме в етикетите, тъй като може да съдържа ред други добавки. Понякога в състава влиза синтетично розово масло, смесено с пречистена вода, изопропанол, глицерин, а често и метилпарабени.

Къде се прилага розовата вода?
* Нежно почиства и тонизира всички видове кожа.

* Има хидратиращи и антивъзпалителни свойства.

* Помага на храносмилането.

* Притежава антивирусни, антисептични и дезинфекционни свойства.

* Поддържа PH баланса, стимулира възстановителните процеси и има успокояващ ефект при акне и слънчеви изгаряния.

* Може да се използва като добавка в освежаващи напитки и е естествено средство за повишаване на специфичния вкус на храните. Често хората слагат розова вода в сладоледи и чайове. В Мароко пък я прибавят към портокаловия сок.

* Използвайте я и като универсален, нетоксичен, безвреден за природата домакински почистващ препарат.

* При грижата за домашни любимци е позната като средство против очни възпаления и кожни раздразнения.

* Прилагайте я като щадящ околната среда ароматизатор за дома.

* Може да бъде добавена към водата на парната ютия.

Ето и Edna маска за подмладяване и тонизиране на кожата.

Съставки:
3 супени лъжици бяла глина
3 супени лъжици розова вода
3 капки лавандулово масло
1 капка розово масло
3 капки масло от лайка

Начин на употреба:
Смесете розовата вода и глината. Разбъркайте добре до получаване на гладка смес. Добавете етеричните масла и разбъркайте отново. Ако сместа е твърде суха, капнете повече розова вода. Нанесете на лицето и шията и останете с маската 10 минути или докато започне да засъхва. Измийте я хубаво с топла вода и нанесете овлажняващ крем. Останалата част можете да съхранявате в хладилника.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти