Грижа за кожата според аюрведа

Грижа за кожата според аюрведа
Снимка: netinfo

Аюрведа е древна наука за здравето и дълголетието. Според нея човешкото тяло е умален модел на Вселената. Състои се от смесването на три базови енергии, наречени доши: вата, питта и кафа.
Тяхното уникално присъствие във всеки човек определя неговата индивидуалност - физическа, психическа, емоционална и духовна.

Поддържането на този изначален баланс е пътят към нашето здраве.

За да се грижите добре за кожата си, е достатъчно да знаете към коя доша принадлежите.
Най-общо казано, ако имате мазна кожа, вероятно сте кафа, ако кожата ви е суха - вата, а ако е чувствителна - питта.

Съобразно дошата можете да подберете хранителен режим, двигателна активност, билки и подправки, подходящи за вашата кожа.

Вата
Кожата вата тип е матова, суха и тънка, с незабележими пори. След 40-годишна възраст бързо започва да увяхва. Не понася студа и недоспиването. Жените с преобладаваща вата доша трябва да приемат повече течни и топли храни. Подходящи физически упражнения са йога, аеробика, разходки, каране на колело. Чудесно се отразяват редовните масажи. Добрите масла за вата са затоплящи, успокояващи и хидратиращи: от сусам, роза, карамфил, жасмин, портокал. Подправки, които я уравновесяват, са джинджифил и черен пипер.

Питта
Кожата на питта тип е нормална или мазна, светла, предразположена към алергии и зачервявания. Не понася добре слънцето и емоционалния стрес. Диетата трябва да бъде вегетарианска - повече сурова храна, плодове, зеленчуци. Да се избягват лютивото, месото, кафето, алкохолът. Подходящи спортове са бягане, плуване, ски. Добре се отразяват вани с билки, намаляващи раздразнението, и масажи с масла, охлаждащи и успокояващи: от лайка, хвойна, мента, маточина.

Кафа
Ако кожата ви е мазна и с широки пори, вероятно сте кафа тип. Хубавото е, че имате високо съдържание на колаген, което е застраховка срещу преждевременно остаряване. Често обаче предразположението към акне и кожни инфекции е най-голямо. Избягвайте мазна, пържена храна и тежки десерти. Подходящи спортове са фитнес, бягане, гребане, танци, аеробика, йога. Добре се отразяват пилинги, интензивни масажи и други ободряващи процедури. Подходящи са подсушаващите и стимулиращите масла: от жожоба, бадем, кедър, евкалипт, жасмин, розмарин, както и подправките босилек и куркума.

Според аюрведа, продуктите с химични вещества могат да бъдат много вредни. Кожата е жив организъм и само живи съставки могат да я подхранят както трябва - и външно, и вътрешно.

Затова аюрведа разчита на естествени продукти като мед, масла и билки и изключва употребата на всякакви синтетични вещества и добавки. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти