Тялото като кола

Калин Терзийски
Снимка: Личен архив

Калин Терзийски

Една жена ме потърси по телефона и ми каза: "Чела съм някои твои неща, извинявай, че направо на ти… май ти си човекът, който може да ми помогне. Чувала съм, че ти понякога помагаш на такива хора… Аз…"

Ах – казах си аз в този момент – пак някоя изгубена душа, която търси помощ! Във време, в което няма нищо стабилно и няма острови за спасение… всеки, който изглежда по-стабилен от плаващ чим трева, изглежда като спасителен остров.

И ето – и аз изглеждам на изгубените души като спасителен остров. Но знаят ли те, че аз съм объркан не по-малко от тях? Тежко ми!…Тежко на тоя, на когото вярват, а той се съмнява в себе си.

А всъщност - ако не се съмняваш в себе си, не си ли идиот, нуждаещ се от психиатрично лечение?

Всички тия мисли ми минаха за миг през главата, но аз вдишах енергично и сурово въздух, чак до върховете на островърхите си обувки и казах: "Да, мила…какво "ти"? Какъв е твоят проблем?"

Защото аз знам: на уплашения му трябва най-напред някой, който е пълен с увереност. А увереността е въпрос на морален избор, на смелост и решение! Избираш: или да те е страх и да плашиш и другите; или да плюеш на страха и колебанията и да помагаш на другите да се преборят с техните си страхове.

- Ами аз… - въздъхна момичето. Защото по гласа познах, че това е млада жена. На не повече от трийсет. Хайде – трийсет и пет. Момиче. Зреем бавно и сме деца по-дълго.

– Аз много затънах напоследък… Много неща ми се струпаха на главата – каза тя.

Помислих си, че ще е нещо житейско, нещо дребно и лесно. Но тя продължи и не беше дребно и лесно: "Имам… откриха ми преди година и нещо мултиплена склероза (множествена склероза)… а сега и нещо в главата… може да е… някакъв тумор… но не знаят даже дали е тумор… и аз съм на ръба… не знам дали ще мога да продължа… да се справя. Ще рухна. Нямам сили и си мисля… за край на живота. И знам, че ти си се измъкнал от страшно тресавище… от алкохола… от наркотиците… и реших, че ти си моят човек…" - гласът и беше толкова тъжен, че чак беше някак равен и спокоен. Така става понякога. Когато нещата са сериозни.

И аз тръгнах да въздишам. Но веднага се спрях. Защото нямаш право (ако не си свиня) да се отдаваш на малодушие, когато някой срещу тебе наистина страда и очаква подкрепа. И мислих минута: какво мога да и кажа. И след това заговорих.

В началото бях неуверен. И затова говорех много ентусиазирано. Фалшиво твърдо. Вдъхвах и сурова бодрост. Дръж се, дръж се! – повтарях. Но в тоя планинарски ентусиазъм имаше доста кухота. Още не бях размислил.

И започнахме да се срещаме. Една след друга – няколко сутрини, на по чаша чай.

Тя беше много симпатична и смела млада дама. И се бореше със сериозното си заболяване. Достойно. Но понякога подгъваше коляно. Типичен случай на липса на опора във външния свят. Времето не ни предлага никакви стабилни опори – знаех това. Не дай си Боже да се сринат естествените, обичайните опори – здравето, семейството или работата – и човек е като изхвърлен в открития космос.

Аз продължавах да ѝ давам, колкото мога, алпинистко-будистка бодрост. Дръж се, дръж се – повтарях. Горе главата!

Говорехме за живеенето в настоящето. Без тревога за бъдещето. Без съжаление за миналото. Говорех и за това, че всички един ден умират, но важното е какво се случва до тогава. Щастието във всеки миг.

Изпитвах неудобство от това, което ѝ говоря. Защото аз бях здрав. Но имах оправданието, че в миналото пък бях пред прага на смъртта. Алкохолизмът. Години наред. И се измъкнах.

Един ден – пак се бяхме срещнали, аз бях нещо ядосан. На света. На тая безизходна клопка, която представлява светът. И получих някакво малко прозрение. Може да е било велико. Не знам все още. То беше следното: човек трябва да презре телесното си живеене; че здравето е една мъчителна фикция, която никога не можем да постигнем в идеалния вид. И която ни измъчва с непостижимостта си. И си представих една кола.

И казах на моята обезсърчена приятелка: Гледай на тялото не като на нещо особено важно, мамка му! Безнадеждно е да се уповаваме на телата си и на здравето на телата си! Все ще сме разочаровани, ако им се уповаваме! Просто приеми шибаното тяло като кола! Някаква кола, бричка, която все нещо се поврежда и все има нужда от ремонт. Просто го караме и от време на време го ремонтираме. Никакво по-голямо внимание! Не си заслужава!

- Хаха! моето е някакъв… счупен вартбург! – изсмя се тя.

- Точно така! – изсмях се и аз и ми се прищя да я прегърна, защото тя беше станала такава, каквато я исках: Смела и небрежна.

После пихме още чай. Разделихме се. Тя продължи да ми се обажда. Но вече някак по-уверено. И изследванията ѝ бяха добри. Но може би и идеята… за трошащата се кола…

- Обаждам се да кажа, че старият вартбург засега е добре! – ми каза тя последния път. И беше някак жизнерадостна. Ведра.

Да, мойто момиче, точно така! – казах си на ум – ведро пренебрежение към тленните неща – това ще ни спаси!

Но не и казах това, защото звучи надуто. Казах ѝ само:

- Прегръщам много силно твоя стар, чудесен вартбург! Дръж се, момиче, горе главата!

И се засмяхме.

Пишете на Калин Терзийски на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти