Силните не се оплакват!

Светла Иванова
Снимка: Личен архив

Скъпи читатели, в по-предишния ми текст "За многодетните майки" ви разказах историята на моята баба. Писмата от ваша страна буквално заваляха. Благодаря ви за вашите споделените истории (дори снимки) и най-вече за доверието!

Бих искала да поздравя всички вас, които въпреки трудните условия, успявате да поддържате духа си, семействата и любовта помежду ви! Ще си позволя да публикувам ваши истории в няколко поредни текста, защото мисля, че трябва да излязат от моята поща и да стигнат до всички вас.

Ето какво ми разказа Ваня Люцканова:

"Прочетох статията Ви за многодетните майки и реших да споделя историята на моята свекърва, която според мен е истинска майка, пред която човек може да се преклони.

Тя е отгледала 5 деца, като на 35-годишна възраст остава да ги гледа сама, тъй като съпругът ѝ я напуска и създава друго семейство. На 35 години, с 5 деца - най-голямото на 14, най-малкото току-що родено. А тя е рускиня, дошла със съпруга си, без роднини и приятели, без помощ отникъде. И ги е отгледала – вярно с много лишения и денонощна работа от нейна страна, но сега те са достойни, образовани хора, научени да ценят и най-малките радости в живота, и изключително сплотени и усмихнати.

Хора, които все по-рядко се срещат в нашето ежедневие. Няма празник, на който цялото семейство да не е заедно, а всяко от тези деца вече има по две отраснали деца. И баба Галя, мама или Галина Георгиевна, както всички с много обич я наричаме, е най-усмихнатият и доволен от живота си човек, когото познавам.

Тази година отпразнува 70-годишен юбилей. Тя винаги има безброй забавни истории за разказване, но от нея никога не ще чуеш колко ѝ е било трудно и как е плачела тайно, когато не е имала какво да им наготви.

Никога не ще признае, че много хора са я съветвали да остави някое от децата в дом, а тя ги е отпращала с думите: "Аз нямам деца за даване!".

Напротив, тя ще ти разкаже колко весело винаги е било у тях, колко много обича всички снахи, зетьове и внуци и колко са хубави те според нея. Ще направи комплимент, ще приеме факта, че всички се шегуват с нейните недостатъци и в огромното си сърце винаги ще намери място за още много, много любов.

Най-малкият ѝ син – моят съпруг, тази година ще направи 35 години и на рождения му ден тя ще му се обади и ще му каже: "На твоята възраст аз останах сама с 5 деца". Така е направила с всички – къде на шега, къде за да им покаже колко много ги обича. Благодарна съм ѝ от цялото си сърце, че го е родила и отгледала и искам да ѝ кажа, че всички ние я обичаме безкрайно!

Тя наистина заслужава да бъде известна – родена и израснала в монголско село, изградено от руснаци, дошла в България, инженер, отгледала 5 деца и 10 внуци сама! Да, тя заслужава да бъде известна, не за друго, а за да е пример, за да се замисли всеки, който се оплаква и недоволства от живота си, без да направи нищо, за да го промени!"

Поклон пред баба Галя! На всички вас - благодаря още веднъж за писмата!

Очаквайте още интересни истории за и от забележителни хора!

Някои ще ви накарат да се замислите, други - да се възхитите, трети - да настръхнете. Но всички ще ви покажат, че трябва да бъдете силни. А силните – не се оплакват. И в крайна сметка винаги печелят. 

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти