Edna нова жена

Ива Екимова и дъщеря ѝ Дара
Снимка: Личен архив

Ива Екимова

Спомням си 25-ти юни като днес.

Денят поемаше свежи глътки от утрото, сякаш бързайки да се зареди с прохлада, преди да настъпи нетърпимата мараня на следобеда. Никой все още не бързаше да стигне до работното си място. Вторник като всеки друг и в същото време специален.

Носех огромния си корем с достойнството на кралски пингвин, а и на походка го докарвах. Няколко часа ме деляха от срещата с мъничкото момиченце, за което не знаех много. Вече бях наясно с името ѝ, и колкото и да е странно, за първа среща, разполагах с информация за мерките ѝ – 3,50 килограма/ 50 см.

Спинална упойка, разрез, никой не припада, но и никой не плаче, жадна съм. Сякаш пустинята Сахара се е настанила в гърлото ми, избирайки нарочно най-важния ден в живота ми.

Ето я и нея. Плаче, посипана с нещо бяло и кръв, като 3D оригами на самата себе си. Отнасят я. И мен - в реанимацията. В 10:30 невиждана градушка разгромява всичко в периметър от 10-15 километра. По-късно разбирам, че името Дара означава повелителка на стихиите.

Ден преди имения си ден, моята малка повелителка стана жена. Какво се прави на такъв ден? Има ли специален ритуал – само за нас двете? Не исках нито да се фокусирам върху това, нито да го отхвърля като нещо незначително. Просто я прегърнах и ѝ казах, че я обичам. За мен тя винаги ще си остане онова крехко оригами, което видях час преди опустошителната градушка.

И без да ѝ казвам, тя вече знае, че животът на жените никак не е лесен. Уж дават живот, пазят го и го съхраняват, а всъщност пренебрегват собственото си щастие.

Уж са партньори, всеотдайни и равнопоставени, а вътрешната им хармония остава в междучасието на естественото желание за лично развитие и природното естество на любяща майка

Жените не идват с ръководство за употреба.

Не е вярно! - би възкликнал Оскар Уайлд – трябва само да бъдат обичани. Също като малките момиченца. Просто трябва да бъдат обичани.

Това е, което днес искам да кажа на моята малка женичка. Единственото, което е важно, вървейки по собствения ѝ труден женски път, е да бъде обичана – безусловно, всеотдайно и вдъхновено. Най-важното, за да бъде пълноценна и хармонична, е собственото ѝ щастие. Защото, за да даряваш щастие, задължителното условие е ти самият да си щастлив.

Подобно на инструкциите, които стюардесите демонстрират преди излитането на самолета: "В случай на авария – поставете първо маска на себе си, за да можете да помогнете на другите". За да бъдеш щастлив, е нужно да не се страхуваш, а за да не се страхуваш, трябва да се грижиш за душата си. Да я изпълваш с вяра, надежда и любов. Само така, моя малка женичке, крилете ти винаги ще са разперени,  полетът ти свободен, а пътят ти лек.

На добър час! 

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти