Рекорд – 63 години на трона

Рекорд – 63 години на трона
Снимка: Gettyimages

Днес Елизабет II направи рекорд сред британските монарси по продължителност на пребиваване на трона.

Английските медии решиха да изненадат аудиторията си, като отбележат събитието с разкриване на интересни факти за Нейно Величество.

Вижте и вие кои са те:

За своето 63-годишно властване кралицата е направила 256 официални посещения в 129 страни. За нито една нейна визита не ѝ е трябвал паспорт, който по принцип тя няма, защото във Великобритания всички паспорти се издават от нейно име.

Кралската особа говори френски и често пъти го практикува при пътувания зад граница, без да използва услугите на преводач.

Елизабет Втора е любител на чая, като предпочита марката „Ърл Грей”, а преди обяд не отказва чашка джин с аператив „Дабоннет” за по-добро храносмилане.

Кралицата лично инспектира сервирането на приеми в Бъкингамския дворец , за да бъде всичко перфектно при посрещането на гостите ѝ.

Сегашният ѝ съпруг, Единбургският херцог принц Филип, е поискал ръката на кралицата, когато тя е била на невръстните 17 години.

Тогава родителите на Елизабет Втора не ѝ позволили да се омъжи толкова рано и се съгласили с предложението на принца 4 години по-късно.

За изминалите десетилетия, кралицата е известна в страната с прозвището „Лилибет”, а в семеен кръг нейният съпруг я нарича Cabbage, в превод - Зелка.

По времето на своето властване Елизабет Втора е допринесла за привличането в икономиката на страната над 57 милиарда британски лири (около 87 милиарда долара).

Четете още:

10 факта, които не знаете за Елизабет II

Кои са любимите цветове на кралица Елизабет II

Съкровището на кралицата

Да дойде кралица на сватбата ти

Кралица Елизабет в кожени дрехи?

Редактор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти