Съкровището на кралицата

Съкровището на кралицата
Снимка: Getty/Guliver

Британската херцогиня Катрин изненада по време на гала в Националната портретна галерия в Лондон миналата седмица.

Не защото се появи с рециклирана рокля на Джени Пекъм, а защото вместо дискретно бижу на шията ѝ сияеше изящно колие, дадено ѝ от кралица Елизабет II (вижте снимки тук и тук).

Това е сигнал, че е време Катрин да се представя пред обществото като бъдеща кралица и че бижутата, с които се появяваше в миналото, не са на нивото на бляскавите бижута, които харесва Елизабет.

Британската кралица е собственичка на приказни лични бижута – общо 300 модела, украсени с блестящи рубини, сапфири, перли, изумруди. Те се оценяват на общо 42 милиона евро.

Съкровището се съхранява на 12 метра дълбочина, в бивш бункер на Бъкингамския дворец и се състои от тиари, огърлици, обеци, пръстени и брошки.

Личните бижута на Елизабет II не бива да се бъркат с бижутата на короната, които се съхраняват в Лондонската кула и се използват само при най-важните поводи.

Бижутата на кралицата са лични подаръци и наследство от няколко поколения кралици. Повечето от тях са принадлежали на баба ѝ Мери и на прабаба ѝ Виктория.

Много от бижутата са свързани с ключови дати от жизнения път на Нейно величество. Една от огърлиците, например, е подарък от южноафриканското правителство за 21-ия ѝ рожден ден.

Брошката "Уилямсън", една от най-известните, е украсена с впечатляващ розов диамант, открит в Танзания от канадеца Дж. Т. Уилямсън, който го подарява на тогавашната принцеса за сватбата ѝ.

Диамантената огърлица, носена от Катрин миналата седмица, също е щедър подарък от индийския град Хидерабад за сватбата на кралицата през 1947 г. Тя е творение на "Картие" и кралицата продължава да я носи.

Журналистката Лесли Фийлд, която работи с британския кралски двор, за да напише книга по темата, разказва, че Елизабет е много сантиментална към бижутата си и винаги използва само 30 модела.

Сред любимите ѝ са годежният ѝ пръстен, чийто дизайн е дело на херцога на Единбург, и брошката "Кенсингтън" във формата на папийонка, която носи на погребението на майка си през 2002 г. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти