Какво се случи на наградите "Оскар"

Ан Хатауей, Адел и Дженифър Лорънс с почетната статуетка
Снимка: Getty/Guliver

Филмът на Бен Афлек "Арго", Даниел Дей-Луис, Дженифър Лорънс, Анг Лий, Адел, германо-австрийско-френската продукция "Любов",Тарантино - всички те взеха отличие "Оскар" тази нощ. И още много други.

Джак Никълсън отстъпи на Мишел Обама правото да разпечати плика с печелившия филм. И без това пликът беше чак във Вашингтон, а Никълсън – в Ел Ей. Всъщност това, което има еднакво дълга история и в САЩ, и в Европа, и другаде, е киното.

Америка си създава съвременни ценности и една от основните, макар и изглеждаща "илюзия", е тя - разказаната история. С все повече изразни средства. Специалната нощ за киното, свързана с празнична тържественост, изпълнена със спектакъл. И спектакълът е изпълнен със звезди, шеги и музика.

"Оскар" за най-добър филм взе "Арго". Това обяви от Белия дом самата Мишел Обама, която разпечати плика от видеоекрана. Очакван и трети за него "Оскар" за най-добра мъжка роля получи Даниъл Дей-Луис за президентското си превъплъщение в "Линкълн" на Спилбърг.

Най-добра актриса стана младата Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста". Анг Лий – най-добър режисьор за "Животът на Пи"...

"Бях решил да изиграя Маргарет Тачър, пошегува се Даниъл, а Мерил Стрийп бе първият избор на Спилбърг за Линкълн", продължи той. По традиция Лорънс благодари и на останалите конкуренти. "Оскар" за най-добра актриса си оспорваха Джесика Частейн за "Враг номер едно", Дженифър Лорънс за "Наръчник на оптимиста", Еманюел Рива за "Любов", 9-годишната Кувензане Уолис за "Зверовете от дивия Юг", Наоми Уотс за "Невъзможното" (испански филм за цунамито в Тайланд през 2004 г.).

Еманюел Рива и Кувензане Уолис бяха съответно най-възрастната и най-младата актриса, номинирани за награди в историята на "Оскарите".

При актьорите за главна роля за "Оскар" се конкурираха Брадли Купър за "Наръчник на оптимиста", Даниъл Дей-Луис за "Линкълн", Хю Джакман за "Клетниците", Хоакин Финикс за "Учителят", Дензъл Уошингтън за "Полет".

Легендите на Холивуд още от 60-те и 70-те Джейн Фонда и Майкъл Дъглас връчиха "Оскар"-ите за най-добър режисьор. Анг Лий взе вторият си "Оскар" и това направи "Животът на Пи" лидер на вечерта.

Анг Лий благодари на филмовия бог и на всичките 3 хиляди души, които са споделили пътуването в този филм. Анг Лий има много различни награди в света на киното и работи във всевъзможни жанрове.

Преди това Куентин Тарантино взе "Оскар" за сценария на "Джанго без окови". Той благодари на актьорите:

"Не е лесно да се каже защо точно съм тук. Човек има само един шанс да направи нещата както трябва, каза Тарантино. Да, махам се, (от сцената). Това беше година на сценаристите", каза Тарантино.

"Оскар" за поддържаща женска роля взе можещата да пее 30-годишна Ан Хатауей за изпълнението си в мюзикъла "Клетниците". "Оскар" за поддържаща мъжка роля бе даден още в началото на церемонията в "Долби тиътър" на Кристоф Валц.

В категория "най-добра музика" спечели "Животът на Пи".

Оригиналната песен на Адел "Скайфол" от сагата за Бонд е най-добра и заслужи "Оскар".

"Оскар" за пълнометражна анимация е при историята с шотландски вкус "Храбро сърце" ("Brave"). "Хартиени самолетчета" ("Paperman") взе награда за късометражна анимация.

Преди това "Отмъстителите" обявиха "Оскар" за най-добър оператор - Клаудио Миранда – едва петата му работа е "Животът на Пи". Той продължава да снима. "Оскар" за визуални ефекти - отново за "Животът на Пи". Иронията е, че спечелихме за филм, който не е изцяло ефекти, каза един от наградените.

Холивуд отдаде чест към шпионско-героичната сага, навършила 50 години с множество превъплъщения. Музиката на Бонд е специален жанр, каза от сцената еротично-сребърната Холи Бери. Шърли Беси изпя оригиналната песен.

Джаклин Лоран от трета номинация за "Оскар" вече има статуетка. Тя взе "Оскар" за костюми във филма "Ана Каренина".

За грим и прически "Оскар" отиде при Лиса и Джуди, работили за "Клетниците". При късометражните игрални филми "Оскар" бе присъден на "Вечерен час". Филмът бе награждаван в Клермон-Феран и Стокхолм. Кристенсен успя да благодари на най-много хора за най-кратко време.

За късометражен документален филм наградата получи Иносенте – историята на едно действително момиче от Латинска Америка - нелегална имигрантка в САЩ.

Бен Афлек обяви победителят в категорията за най-добър пълнометражен документален филм. Това е "Невероятната история на певеца Родригес". Филмът вече имаше няколко награди, сред които БАФТА и наградата на режисьорската гилдия.

Награди за звук и звуков монтаж взе Пол Отосон. Още един "Оскар" за звуков монтаж отиде за "007: Координати "Скайфол".

Цялата вечер премина сред шеги и закачки намекващи за секс и пиене след празника. Джордж Клуни обеща, че ще си пийне, а според една от шегите от сценария оргията ще бъде в къщата на Джак Никълсън.

А и преди официалната церемония бе интересно.

На червения килим Дженифър Лорънс, изпревари според гласуването на зрителите, тоалета на Джесика Частейн.

За разлика от Частейн, Дженифър Анистън бе в по-широка червена рокля "Валентино", леко набръчкваща се под гърдите.

Холи Бери, като едно момиче на Бонд, във великолепна сребриста рокля на сребърно и черно определено заслужи възхищението. Бери избра "Версаче".

Адел бе спокойна и комфортна, тя не се притеснява от нищо и роклята ѝ "тежи 15 килограма и е леко задушаваща".

Джордж Клуни с жена в сребърно е сигурен, че ще пие текила, каквото и да стане по-късно по време на церемонията.

Сандра Бълок бе с прекрасна диадема, Ан Хатауей - блестящо бяло-розова рокля на "Прада" и бижута на "Тифани".

Ан Хатауей позна и загадката – скритите обувки на Джуди Гарланд от Магьосникът от Оз. Джейми Фокс се притесни от това, че показва дъщеря си за първи път, а тя е красива и само на 19.

Даниъл Дей-Луис пък получи благодарност, че е вдъхнал живот на "Линкълн".

Разгледайте и галерията ни със снимки от събитието ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти