"Клетниците" пристигат у нас след броени часове

Ан Хатауей в кадър от филма "Клетниците" ("Les Misérables")
Снимка: Форум Филм България

Трудно да не сте чули отнякъде за новата екранизация на "Клетниците" по романа на френския писател Виктор Юго, която не спира да обира престижни киноотличия, а лентата вече е и с цели осем номинации за предстоящите награди "Оскар".

Филмът е адаптиран по едноименната пиеса, поставяна от 27 години на различни театрални сцени по света, като досега е била видяна от 60 милиона зрители в 42 страни и е преведена на 21 езика.

Мащабният проект е режисиран от спечелилия "Оскар" за "Речта на краля" ("The King's Speech") Том Хупър. Във филма ще проследим изпълненията на актьорите Ан Хатауей (в ролята на Фантин) и Хю Джакман (играещ Жан Валжан), като и двамата получиха приза "Златен глобус" за своите превъплъщения.

Освен тях на големия екран ще се изявят Ръсел Кроу (като Жавер), Аманда Сейфрид (като Козет), Саша Барон Коен (като Тенардие), Хелена Бонам Картър (като мадам Тенардие), Еди Редмейн (като Мариус) и други.

Действието на "Клетниците" се развива във Франция през 19 век, където бившият каторжник Жан Валжан e преследван в продължение на десетилетия от безмилостния полицай Жавер, след като нарушава режима на освободен затворник. Когато Валжан се съгласява да се грижи за малката Козет, дъщеря на фабричната работничка Фантин, животът им завинаги се променя.

"Много е важно чрез костюмите и грима да успееш да пресъздадеш най-достоверно епохата, в която се развива дадено филмово действие, а това, че лентата е едновременно и мюзикъл допълнително усложни нещата. Според мен обаче крайният резултат е повече от впечатляващ", разкри Пако Делгадо, дизайнер на костюмите в "Клетнииците" и на филми като "Лошо възпитание" ("Bad Education"), "Кожата, в която живея" ("The Skin I Live In"), режисирани от Педро Алмодовар.

Любопитно е, че за образа на Фантин – Ан Хатауей без никакво колебание решава да се раздели с дългите си коси, подстригвайки ги съвсем късо. Освен това за пет седмици й се налага да отслабне с 12 килограма.

"Приех тези трансформации като част от работата ми, а не като бреме", разказва Хатауей.

* Галерия със снимки от филма "Клетниците" можете да видите ТУК.

"Изключително трудно е да се превъплътиш в персонаж, който е бил 19 години в затвора, преминал през толкова тежки периоди от живота си. За мен героят на Жан Валжан е абсолютно творческо предизвикателство със своята емоционална и физическа многопластовост, което го превръща в роля-мечта за всеки един актьор", коментира Хю Джакман.

* Да проследим какво се случва зад кулисите на "Клетниците" и детайлите, свързани с грима на актьорите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти