Теглото на любовта: Защо качваме килограми, когато сме в щастлива връзка?

we
Снимка: iStock

Когато си необвързан, животът се върти около теб: отговаряш единствено за твоя график, разполагаш с твоето време и си отправил поглед само към индивидуалните ти цели. Но когато срещнеш любовта в лицето на онзи специален човек, нещата се променят. Първо улавяте погледите си, отивате на среща и след това се чудите как сте живели без този човек в живота си.

За съжаление, има доказателства, които опровергават идеята, че да си в щастлива връзка винаги е полезно за здравето. Оказва се, че щастливите двойки са много по-склонни съвместно да наддават тегло, което увеличава риска от здравословни проблеми, пишат от Healthline.

we
Снимка: iStock

Според едно проучване, което проследило теглото на над 8,000 души, омъжените жени наддават средно 11.3 кг през първите пет години от брака. Жените, които живеят заедно с партньора си, но не са женени, наддават средно 8.2 кг, докато жените, които имат връзка, но живеят отделно, качват средно 6.8 кг. Мъжете също наддават на тегло, но няма голяма разлика между женените мъже и мъжете, които просто живеят с партньор.

Изследователите заключават, че съвместният живот увеличава риска от затлъстяване както при мъжете, така и при жените.

Жените, които живеят с романтичен партньор, имат повишен шанс да затлъстеят в рамките на една година, а шансовете при мъжете се увеличават в рамките на две години. Като цяло, семейните двойки са най-склонни да забележат това наддаване на тегло в рамките на две години след сключването на брак.

Друго изследване установило, че младоженците, които са доволни от брака си, са склонни да напълняват. За разлика от това, двойките, които не са толкова доволни от връзката си, са склонни да наддават по-малко. Изследователите стигнали до заключението, че причината, поради която щастливите двойки качват килограми, е, че те са по-малко мотивирани да поддържат тялото си в добра форма, когато не се нуждаят от привличане на партньор. Така че, ако вашият партньор е напълнял, вие вероятно сте жената на живота му. 

Тези изследвания правят още едно интересно откритие. Тенденцията за напълняване е заразна. Ако един човек в семейна двойка затлъстее, неговият съпруг има 37% по-голям шанс да последва примера му. Повечето изследвания по темата за наддаването на тегло при двойки са съгласни, че причината е доста проста: когато живеете с някой е по-вероятно да ядете едни и същи неща и да имате едни и същи навици. 

Ако сте в щастлива връзка, трябва да се грижите за сърцата си - и нямаме предвид само в романтичен смисъл. В галерията ни може да намерите няколко начина, по които двойките могат да се грижат взаимно за здравето си:

Съвети за двойки: Как да се справим с качването на килограми?

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти