Съветите на диетолога - I част

Съветите на диетолога - I част
Снимка: Thinkstock

Мария Николова

Доц. д-р Светослав Ханджиев е един от най-популярните и всепризнати диетолози в страната, член на Европейската академия на науките по хранене (ЕАNS), Президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания "Акад, Ташо Ташев" (BASORD).

С него поговорихме за здравословното хранене и начин на живот, за ползата от млечните продукти, вегетарианствтото, веганството, процеса на отслабване и глутеновата непоносимост.

Ето и какво сподели доц. д-р Ханджиев пред редактора ни Мария Николова:

Нека започнем разговора с темата за млечните продукти. Съществуват твърдения, че млякото и храните с млечен състав не са полезни за организма ни. Вредни или полезни всъщност са те?

- Млякото и млечните продукти са една от основните храни, необходими на човешкия организъм - становище, утвърдено от съвременната наука. Престъпление е да говорим за това, че консумацията на мляко е вредна.

Разбира се, съществуват болестни състояния, за които е препоръчително приемът на мляко да се ограничи. Но това се случва по лекарска препоръка и не бива хората да си съставят сами диета без млечни продукти, още повече, ако това не е необходимо за здравословното им състояние.

В страни като Дания, Холандия и Щатите човек консумира приблизително до 1,5 литра мляко. В България картината е обезпокояваща – възрастните, а и децата, консумират под 100 мл прясно и под 100 г кисело мляко в рамките на един ден. Както виждате, от тези тревожни данни, в нашата страна се наблюдава една тенденция за намален прием на млечни продукти с всяка изминала година.

През месец май, на Европейския конгрес по затлъстяване в София, събрал становища на учени от цял свят, включително и на български медици, бе съобщена една неприятна статистика за страната ни - в някои български региони едва 1/3 от децата от 6 до 10-годишна възраст консумират мляко и млечни продукти във физиологични норми.

Разбира се, тези данни имат и своето обяснение – в производството и разпространението на млечни продукти в България липсва необходимият контрол и никога не можем да бъдем абсолютно сигурни дали сиренето, или кашкавалът от търговската мрежа съдържат 100% мляко.

Неслучайно акад. Ташо Ташев разделя храните на 7 основни групи и на първо място поставя именно млечните продукти. Именно поради тази причина всяко новородено дете започва да се храни с мляко – в него се съдържат полезни мазнини, въглехидрати, белтъчини, биологично активни вещества, витамини, както и калций.

Какво е мнението ви за актуалните през последните няколко години биохрани?

- Има органи и институции, които контролират производството на биохрани. Аз смятам, че те са полезни, но разбира се, невинаги хората могат да си ги позволят поради тяхната по-висока цена в сравнение с нормалните продукти в търговската мрежа. Още повече, че те са по-достъпни основно в по-големите градове.

Това, което искам да споделя, е че ние живеем в 21 век и самият ни начин на живот отдавна не е онова, което бихме нарекли "био". Все пак, ние не се придвижваме с файтони, нали така?

Невъзможно е да не използваме нито едно от различните E-та, които често ни объркват в съдържанието върху етикета на стоката. Това е разрешено от Европейската агенция по безопасност на храните. Но те трябва да се използват така, както е наредено и без да се прекалява с тях.

Здравословно ли е вегетарианството? А веганството?

- Вегетарианството не е нито плюс, нито минус. Хранителният режим на вегетарианците, които обаче все пак консумират млечни продукти и риба, много се доближава до всеобщото разбиране за здравословно хранене. Лишаването на човешкия организъм от някои аминокиселини, които се съдържат в месото, в някои случаи наистина има неблагоприятно влияние върху тялото. Това е така, защото т. нар. есенциални аминокиселини имат важна роля върху растежа и правилното функциониране на някои органи и системи.

Така че, в този ред на мисли, разширеното вегетарианство наистина има полза за човешкия организъм. Но разбира се, не за цял живот.

Относно веганството, не мисля, че лишаването ни от редица полезни вещества, за сметка на консумацията на други полезни вещества от растителни култури, е здравословно. Добре е всички те да присъстват в менюто ни, съчетани по правилен начин.

Храненето е един индивидуален процес. Не можем да говорим за здравословни храни или здравословно хранене като цяло. Както например, пълнозърнестият хляб – прието е, че той е полезен. Но в случай на стомашно заболяване (гастрит, язва) ние, медиците, препоръчваме бял хляб. При анемия е наложително да се консумира месо, при подагра – забранено. Всеки организъм, всяка една болест е индивидуална и изисква специфичен начин на хранене.

Какъв е начинът да отслабнем трайно и завинаги?

- Първата стъпка е консултация със специалист. Той ще прецени необходимо ли е сваляне на килограми и ще ви посъветва за правилен здравословен начин на живот –хранене и движение.

Как можем да предотвратим затлъстяването при децата?

- Истинската превенция на затлъстяването започва в ранна детска възраст. Съществуват 3 етапа в развитието на детето, които са от значение за предразположението му към напълняване.

Първият етап са първите 1000 дни от развитието на човешкия организъм, включително вътреутробното развитие. Тук от значение е храненето на майката. Жената не бива да увеличава теглото си с повече от максимум 15 килограма по време на бременността. Това е важно, за да не се получи затлъстяване, диабет или високо кръвно налягане при малкото дете след раждането му.

Вторият етап е до 4-годишна възраст. Там също има специални хранителни изисквания за подрастващите – да не се прекалява с консумацията на захар или сол от страна на децата.

Последният етап е до 10-те години на развитието, в които е важно по правилен начин да бъде съчетано и правилното хранене, и движението.

Наистина ли глутенът е вреден и защо?

- Глутенът, белтъкът на пшеницата, е много важна хранителна съставка. Съществува едно рядко заболяване, което се нарича глутенова непоносимост. Може да е вродено или да се образува вследствие на прекарано чревно заболяване. В тези случаи организмът не произвежда ензими, които да разграждат глутена и се забранява консумацията на пшеничен хляб.

Във всички останали случаи глутенът не е вредна съставка и не бива да ни притеснява неговото наличие в тестените изделия.

*Съвсем скоро очаквайте и следващите материали по темата за здравословния начин на живот, правилното хранене, ефективното диетиране и отслабване в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти