Новата мутация Омикрон: има ли разлика в протичането на болестта и кога ще дойде в България?

Световната здравна организация и ECDC, цитирани от единния информационен портал, aлармираха за регистрирането на нов вариант B.1.1.529 на SARS-CoV-2 в Южна Африка. За първи път е докладван от СЗО на 24 ноември. Първият епидемиологично доказан случай датира от 09 ноември в Ботсвана.

След спешна среща на техническата консултативна група към СЗО за еволюцията на вируса, новият вариант е поместен в групата на вариантите с особено значение VOC (Variant of Concern) и е означен с буквата Омикрон от гръцката азбука. 

Вариантът притежава извънредно висок брой мутации в сравнение с глобално разпространения Делта, доминиращ към днешна дата в Европа и света. Първоначалните данни сочат повишен риск от повторна инфекция с този вариант в сравнение с други особено значими варианти. Буди притеснения бързо растящият брой на новите случаи във всички провинции на Южна Африка.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Няма данни за разлика в протичането на новия вариант на COVID-19 - Омикрон. Това обясни в студиото на „Здравей, България” по NOVA епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

„Всичко, което знаем до момента, е в сферата на хипотетичното. Новият вариант има много висок брой мутации, както в областта на шипчестия протеин, така и другаде, които са необичайни. Знаем, че той доста бързо нараства като дял от броя на новоинфектираните във всички провинции на Южна Африка и се открива вече и в много страни”, допълни той.

Д-р Марков посочи, че мутациите на вируса индикират за по-бързо репликиране на вируса. „Има индикации, че новият вариант има сила да презаразява отново и да пробива имунитета - имунните защити”, уточни епидемиологът.

По думите му РНК ваксините могат да бъдат по-бързо адаптирани. Подчерта, че до момента няма данни, че вирусът успява да преодолее в съществена степен защитите от ваксината и тези на естествения имунитет.

„Не е сигурно, че ще се налага нова ваксина. Ако се наложи, по-вероятно тя ще бъде адаптирана към новия вариант. Едва ли ще има нужда от увеличаване на дозите”, каза той.

Какво трябва да знаем за бустерната доза ваксина срещу COVID-19

Случаи на Омикрон вече са открити в повече от 12 страни по света, доста от тях - европейски.

„Не може да се изключи, че е в България. Има обаче два аспекта - дали е в България и кога ще научим, че е там. Повечето места, където е открит, са страни с развита инфраструктура за откриване на вируса”, уточни д-р Марков.

Математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Здравей, България” по NOVA от своя страна заяви:

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не регистрираме случаи на този щам у нас до Никулден, няма да имаме особени проблеми с него до Нова година. Проблеми с Омикрон у нас ще имаме евентуално догодина.”

По думите му, ако в дадена област има рязко нарастване на случаите, това би било знак, че в нея е възможно да има случаи на новия вариант на COVID-19.

Гледайте целия разговор с д-р Марков във видеото горе.

Дългосрочните последици след прекаран коронавирус

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти