Напълнявате по време на пости? Диетолог разкрива защо се случва и какво трябва да хапваме

„Християнството повелява два пъти в този дълъг период да консумираме и риба. Веднъж - на Благовещение, а след това - на Цветница, което успокоява нас, специалистите”, коментира в „Здравей, България” по NOVA диетологът проф. Донка Байкова за Великия пост преди Великден.

Тя посочи, че един здрав човек на средна възраст с добра имунна защита би се почувствал разтоварен и с повишен тонус, ако спазва традицията на постите.

Често обаче хората, които постят, вместо да отслабват, качват килограми. Това е така, защото наблягаме на обичайните и най-лесните за набавяне зърнени храни и в частност хляба, посочи проф. Байкова.

Тя подчерта, че не е добре за здравето да се прекрати напълно приемът на мазнини, включително и растителни, и че традицията на поста не го изисква.

Разрешено е да се консумират такива в неделя, както и ограничени количества алкохол. Хората, които не се чувстват добре от постите, могат също така да се консумират и мекотели - миди, омари, калмари, с които да компенсират недостига на животински протеини.

„Трябва да си направим план програма, когато стартираме пост. Може ли да си осигурим ядки, семена, бобови храни, много сезонни зеленчуци и плодове? Чак тогава да предприемем пост. Ако сме много ангажирани и наблягаме на хляба, маслините или олиото, няма да стане пречистването”, поясни диетологът.

храна
Снимка: Thinkstock

Проф. Донка Байкова подчерта, че хора, които се възстановяват след тежко боледуване, както и малките деца, кърмачките, бременните жени и работещите в трудни условия, не трябва да предприемат пости без да се консултират с лекар.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти