Мотивиращите причини да намалим солта

Солта е важна и ценна съставка от здравословното ни меню.

Оказва се обаче, че често прекаляваме с нея, защото се крие навсякъде – както в домашно приготвената храна, така и в колбасите, чипсовете, снаксовете, дори и в сладките изкушения.

Мотивиращите причини да намалим солта обаче не са една и две. 

Прекомерната ѝ употреба може да доведе до:

1. Задържане на течности - излишната вода в тялото се задържа в мастните клетки, което води до целулит и до клетъчно обезводняване.

2. Излишното количество сол трябва да бъде обработено от бъбреците, което затруднява работата им и увеличава риска от образуване на камъни в тях.

3. Повишават се рисковете и от наднормено тегло, от развитие на сърдечно-съдови заболявания, диабет, влошаване на зрението и др.

4. Приемът на прекалено много сол може да причини не само киселини, но и дълготрайно увреждане на храносмилателния тракт (язва и др.)

g
Снимка: Thinkstock

5. Сериозни последици са повишаване на кръвното налягане (т. нар. обемна хипертония), остеопороза, загуба на костна маса и повишена чупливост (тъй като натрият затруднява усвояването на калция от организма).

Според различни изследвания, направени през годините, учените са категорични, че солта е важна съставка от здравословното ни меню, просто трябва да я употребяваме балансирано.

Някои твърдят, че 3,75 г е допустимият максимум, а други позволяват до 6 г ежедневно.

g
Снимка: Thinkstock

Разбира се, има и различни видове сол, измежду които да избираме като тук няма вредна и полезна, а по-скоро богата на едни или други вещества.

Топ 4 на най-използваните в България видове сол:

Хималайска розова сол

Съдържа около 84 минерала и има по-мек вкус. Може да се използва за готвене, консервиране, овкусяване. Смята се, че хималайската розова сол е мощен детоксикатор. Съдържа по-малко количество натрий, но за сметка на това е богата на магнезий, калций, калий, бромид и др.

g
Снимка: Thinkstock

Натриева сол

Това е "обикновената готварска сол". Тя съставлява най-голямата част от консумираната в света сол. Доставя натрий за тялото, участва в регулирането на вътреклетъчното налягане и съдържанието на вода.

Морска сол

Морската сол се добива чрез изпаряване на морска вода. Тя е много подобна на обикновената сол, но може да съдържа малки количества минерали.

g
Снимка: Thinkstock

Йодирана сол

Йодираната сол се използва за превенция на йодния дефицит. Такъв може да се получи при консумиране на недостатъчно йод с храната (бедни на йод почви) или при радиоактивни замърсявания. 

Йодният недостиг води до проблеми с щитовидната жлеза, които имат важни функции за правилната обмяна на веществата в тялото.

Намалявайки количествата на сол до допустимите обаче, си гарантираме едновременно да минимализираме рисковете за здравето ни, но и да се чувстваме много по-тонизирани и пълни с енергия.

А как се отразява една такава промяна в хранителните навици, научаваме в новото видео от поредицата „Влез във форма” с Наталия Такова от Natali’s Beauty.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти