Синдром на коледнaта елха - какво е това и кой страда от него

Ако ви изглежда, че вие ​​или ваш близък изпитвате алергични симптоми всяка година около коледния сезон, може да се окаже, че си имате работа със синдром на коледната елха. Най-вероятно никога досега не сте чували за него, но той е по-често срещан отколкото си представяте.

Както името му подсказва, този синдром представлява реакция към коледната елха, но не към самото дърво, било то изкуствено или истинско, а към мухъла или праха, които може да се намират върху него, казва д-р Челси Азаркон пред Fox News Digital. Най-честата реакция, споделя тя, е кихане, сърбящи и сълзещи очи.

По-рядко срещана е кожна реакция като уртикария. „Това може да е анафилактична реакция“, казва д-р Азаркон, предупреждавайки, че тя може да бъде по-сериозна, особено ако е придружена от затруднено дишане.

Хората, които имат поленови алергии, няма вероятност да изпитат "синдрома на коледната елха". Това е така, защото прашецът, от който са алергични, се произвежда само през пролетта. И все пак хората, които имат алергия към бор или фастъци, могат да бъдат изложени на по-голям риск, казва Азаркон.

Тъй като прахът и мухълът са най-големите виновници, Азаркон препоръчва да инвестирате във въздушен филтър и да го пускате по време на празниците. Освен това няма да е лоша идея да почистите вашето дърво, преди да го внесете у дома.

коледно дърво
Снимка: iStock

Това, казва тя, се отнася както за живи, така и за изкуствени дръвчета - тъй като изкуствените също могат да събират прах и други алергени, докато се съхраняват.

Според UCLA Health има няколко ефективни начина да "почистите" дървото си, преди да го внесете вкъщи.

  • Разклатете дървото, за да отстраните свободните остатъци;
  • Изплакнете дървото с маркуч и го оставете първо да изсъхне напълно навън;
  • Издухайте отпадъци от дървото с помощта на въздушен компресор;
  • Можете също да почистите изкуственото дърво с прахосмукачка или да го избършете с мокра кърпа.

Ако дървото ви вече е поставено у дома и украсено и не можете да се отървете от алергичната реакция, д-р Азаркон препоръчва да приемете противоалергични лекарства. 

коледно дърво
Снимка: iStock

Докато прахът и мухълът са най-честите виновници, има още една възможна, но много по-малко вероятна причина за вашия дискомфорт: реакция към съединението, което придава аромата на коледните елхи.

"Това може да причини възпаление на дихателните пътища", казва д-р Азаркон. „Реакцията е подобна на тази, когато във въздуха има много дим.“

Ако забележите, че развивате обрив при контакт с коледното дърво, накарайте някой друг да го украси и „носете дълги ръкави и ръкавици, ако трябва да докоснете дървото“, съветва UCLA Health.

Ако изпитвате някакви реакции, говорете с вашия личен лекар, който може да ви помогне с облекчаването на симптомите.

10 неща, които да направите до Коледа

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти