Какви са ползите от лимеца за женското здраве

Днес лимецът набира все по-голяма популярност и не само заради вкусовите си качества, но и поради големите си ползи за организма. Зърнената култура има множество полезни свойства и активно се използва в лечебното и диетично хранене, тъй като помага при лечението и профилактиката на редица състояния и заболявания, но заедно с това ускорява метаболизма.

Хранителната стойност на лимеца в 100 грама от продукта:

- Протеини - 5.4 g

- Мазнини - 0.85 g

- Въглехидрати - 27g

Съответно в това количество се съдържат цели 327 ккал, но от друга страна продуктът насища много бързо организма и ще се чувствате сити за дълго време. Лимецът е богат на множество витамини (В1; В2; В6; В9; РР; Е; К), минерали (фосфор, калий, калций, магнезий, натрий, хром, силиций, желязо, цинк, мед, селен), омега-3 и омега-6 киселини, а също така фибри.

лимец зърнена култура здравословно
Снимка: iStock

В лимеца се съдържат не само изброените витамини и минерали, но и фолиева киселина. Този елемент е изключително полезен за женския организъм. Включвайки зърнената култура в менюто си, жените се грижат активно за своето репродуктивно здраве. Можете да си хапвате каши от лимец сутрин, като заедно с това той не способства за покачването на килограмите.

Включвайки в дневното си меню лимец, не само че няма да качите теглото си, но и ще ускорите метаболизма ви. Така ще се грижите за вашата фигура, но и заедно с това жената ще може да се възстанови по-бързо след раждането или други състояния, при които се наблюдава хормонален дисбаланс.

Лимецът способства за насищането на организма с множество полезни вещества, които защитават кожата от преждевременно стареене, повишават еластичността и връщат красотата на ноктите и косата. Зърнената култура е особено полезна по време на бременност (ако не се наблюдават противопоказания) и при лактация. Продуктът насища организма със сили и енергия, помагайки ви да се чувствате бодри през целия ден.

Още полезни свойства на лимеца открийте в галерията ни:

11 ползи от лимеца за женския организъм

Ползи при бременност и лактация

Тази зърнена култура е идеален помощник за поддържане на здравето на плода по време на износването на бебето. За никого не е тайна, че по време на бременността тялото на жената бързо отслабва и има нужда да се "подхранва" постоянно с витамини и хранителни вещества. Именно лимецът ще ви помогне с тази задача и ще насити организма на жената с важните хранителни вещества по време на износването на плода.

Заедно с това тази зърнена култура ще ви помогне да не качвате много килограми, тъй като бърза насища и ще ви държи сити през деня. Ако редовно я консумирате, тогава няма да имате проблеми със запека, тъй като това състояние е доста често срещано по време на бременността. При кърмене лимецът отново ще бъде прекрасно допълнение към менюто ви, тъй като ще насити организма с множество витамини, аминокиселини и минерали. Важно е обаче да помните, че той съдържа повишено количество глутен. Това вещество е алергенно, което означава че трябва да наблюдавате внимателно реакцията на вашето тяло и организма на детето ви.

лимец зърнена култура здравословно
Снимка: iStock

Ползата на всяка една храна в голяма степен зависи от начина на нейното приготвяне. Безспорно лимецът е изключително полезен за здравето на жената, но също така по време на бременността и кърменето. Затова ако нямате индивидуална непоносимост към продукта, тогава смело можете да добавите тази зърнена култура към вашето меню.

Опитайте и някоя от рецептите ни с лимец:

🌾 Ароматно, лесно и здравословно хлебче от лимец

🌾 Пъстра салата с броколи, лимец, трио чушки и запечено сирене халуми

🌾 Банички с домашни кори от лимец

🌾 Ризото с лимец

🌾 Спаначена салата с лимец

🌾 Пролетно „ризото“ от лимец

🌾 Салата с лимец, печени домати и козе сирене

11 ползи от лимеца за женския организъм

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти