Отърви се от стреса и болката: Как да си направим сами масаж у дома

масаж
Снимка: iStock

Ако се чувствате напрегнати или ви боли някоя част от тялото, недейте да прибягвате веднага до болкоуспокояващите. Масажната терапия може да ви помогне да се почувствате по-добре, тъй като тя има много физически и психически ползи – от облекчаване на болката, до достигане на състояние на отпускане.

За щастие, невинаги е необходимо да посещавате масажист, за да извлечете тези ползи. Самомасажът може да бъде не по-малко полезен, ако умеете да го прилагате правилно. 

Самомасажът е използването на вашите ръце, инструменти или предмети, за да масажирате болезнени и схванати части от тялото, вместо да посетите лицензиран специалист. Усвояването на някои техники за самомасаж може да бъде полезен начин за успокояване на стреса и болката, причинени от лоша поза или дори някои хронични заболявания. 

Ако искате да опитате самомасаж за облекчаване на болката, в галерията по-долу може да намерите някои от най-добрите и безопасни техники за самомасаж, които да опитате у дома.

Техники за самомасаж у дома

Самомасажът е лесен, удобен и преди всичко евтин начин да се насладите на предимствата на масажната терапия. А какво по-хубаво от това, че може да го правите в уюта на собствения ви дом? Може да си пуснете любимата ви релаксираща мелодия, да запалите любимата си ароматна свещ и изобщо да си създадете желаната от вас атмосфера.

Самомасажните техники могат да помогнат за облекчаване на: стрес, безпокойство, главоболие, храносмилателни разстройства, мускулно разтягане, мускулна треска и много други видове болка.

масаж
Снимка: iStock

Когато се включи като част от цялостен план за лечение, самомасажът може също да помогне за справяне с хронични заболявания като фибромиалгия или артрит. Въпреки това не трябва да замества редовното медицинско лечение!

Дори да ходите при професионален масажист, самомасажът може да удължи ползите от терапията и да осигури облекчение между отделните сесии.

Въпреки че самомасажът може да бъде ефективен начин за облекчаване на мускулното напрежение, много хора откриват, че той просто не може да се сравнява с работата на професионалист. Това е така, защото когато си правите масаж, трябва да активирате някои мускули, докато се опитвате да отпуснете други. Именно в това се специализират масажистите. 

И все пак има достатъчно предимства на самомасажа пред професионалния масаж. Да се масажирате у дома е на практика безплатно. Въпреки че е препоръчително да инвестирате в някои масажни инструменти, можете да го правите и изцяло с ръцете си.

гуа ша камък масаж козметика красота
Снимка: iStock

Освен това, вие най-добре познавате собственото си тяло. Въпреки че професионалните масажисти са обучени по анатомия, понякога вие знаете най-добре къде по тялото ви са локализирани болката и напрежението.

Получаването на професионален масаж може да помогне за облекчаване на напрежението за няколко дни, но болката и дискомфортът обикновено се връщат след седмица или две. За повечето хора получаването на седмичен масаж просто не е възможна опция, затова научаването на няколко техники за самомасаж може да ви помогне да облекчите напрежението за по-дълго време.

Най-добрият начин да предпазите тялото си от напрежение? Използвайте комбинация от самомасаж и професионална масажна терапия.

Къде в тялото ни се натрупва стрес и как да се справим с него

 

Прочети още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти