Гуа Ша - китайската тайна за гладка и сияйна кожа

гуа ша камък масаж козметика красота
Снимка: iStock

Древните китайци са изобретили редица полезни неща, които използваме и до днес - като се започне от хартията и се стигне до четката за зъби. От тях обаче сме наследили и полезни древни техники за лечение на тялото, които хилядолетия по-късно ни карат да се чувстваме добре в кожата си. Един малък и красив инструмент, който все повече навлиза в ежедневната разкрасителна рутина на жените е камъкът Гуа Ша. Изработен предимно от полускъпоценни камъни, той води началото си именно от традиционната китайска медицина, в която е залегнало схващането, че в телата ни текат енергии, които трябва да бъдат овладяни и балансирани. 

Според традиционната китайска медицина “чи” е енергия, която представлява жизнената сила на всеки човек. Тази енергия трябва да бъде балансирана и да тече свободно, за да се осигури здраве и благополучие. Последователите на древните китайски практики вярват, че застоялата “чи” енергия може да е причина за възпаления и състояния, свързани с хронична болка в тялото, и че триенето на повърхността на кожата помага за освобождаването и раздвижването на тази енергия.

Въпреки че е започнал като практика за лечение на цялото тяло, масажът с камък Гуа Ша днес се използва предимно като техника за поддържане на здрав и озарен вид на кожата на лицето. Лицевият масаж с този гладък камък предеотвратява подпухналия вид на лицето, премахва натрупаните токсини в тялото и насърчава производството на колаген, което в малко по-дългосрочен план води и до изглаждане на фините бръчици по лицето. Освен чисто разкрасителни ползи, Гуа Ша има и силен релаксиращ ефект, тъй като отпуска лицевите мускули от натрупаното напрежение.

Техниката на масаж с Гуа Ша се състои в това да се “изстърже” кожата по определени линии на лицето и в определена посока, за да се активизира кръвния поток и да се стимулира лимфния дренаж. Най-трайни ефекти от процедурите с Гуа Ша могат да се наблюдават при редовна употреба. Ако Гуа Ша представлява интерес за вас, съветваме ви да превърнете употребата на камъка в ежедневен ритуал - пуснете си релаксираща музика, запалете любимата ви ароматна свещ и се насладете на този разкрасяващ и лечебен масаж. Не е нужно това да ви отнема повече от 10 минути.

Използвайте достатъчно количество растително масло като например масло от жожоба или шипка, така че камъкът да се плъзга с лекота по кожата ви, без да я опъва. Прилаганият натиск върху кожата не трябва да е прекалено силен, защото иначе рискуваме да я нараним. Направете масажа от едната страна на лицето и след като приключите, наблюдавайте дали има разлика с другата страна. Обикновено на онази част от лицето, която е масажирана, се забелязва ефект на лифтинг - кожата е опъната и озарена. 

В галерията може да научите как да си направите лесен лицев масаж с камъка Гуа Ша в 4 лесни стъпки:

Как да използваме камък Гуа Ша за гладка и сияйна кожа

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти