Как да си направим естествен пробиотик у дома - и то за по-малко от 5 лв!

В новия епизод на уеб експеримента „С 5 лв. на ден“, влогърът Цецо показва няколко нестандартни и интересни рецепти, които са не само вкусни, но и много полезни.

Кимчи

Традиционното корейско ястие кимчи е много полезно за стомаха, тъй като той е естествен пробиотик. Това негово свойство е толкова популярно, че корейците свързват дълголетието и красотата с лечебните му свойства на кимчи.

Необходими продукти

• Зелка (китайско зеле

• Морков

• Скилидка чесън

• Сладък червен пипер

• Лют червен пипер

• 1 с.л. брашно

Може да добавите зелен лук, джинджифил или друг зеленчук по желание.  

готвене
Снимка: Getty

Начин на приготвяне

Нарязваме на едро зелката и настъграме морковите. Посоляваме обилно, за да извлечем голяма част от водата на зелето.

На слаб котлон поставяме съд с вода, в която слагаме лъжица брашно (в оригиналната рецепта се слага оризово, но бялото българско брашно също би ни свършило страхотна работа). Добавяме сладък, лют червен пипер и една скилидка чесън. Оставяме сместа да се сгъсти.

През това време измиваме нарязаните зеленчуци от солта и към тях прибавяме вече сгъстената смес.

Оставяме да ферментира 3-4 дни на стайна температура. Необходимо е всеки ден само да проверявате бурканите и да притискате зелето, така че винаги да е потопено в маринатата.

След като ферментира, трябва да сложим ястието в хладилника, за да спрем развитието на този процес. Най-хубавото е, че след може да го консумираме в продължение на 2-3 седмици.

Важно: Не изхвърляйте краищата на зеленчуците, които няма да ползвате, те ще ви свършат страхотна работа в следващата рецепта.

готвене
Снимка: Getty

Пилешки костен бульон

В костния мозък има много полезни мазнини и протеини. Както може би знаете, костите са богати на вещества като калций, колаген, желатин, които са полезни не само за стомаха, но и за косата, ноктите и кожата.

Необходими продукти

Пилешки кости

Начин на приготвяне

Слагаме пилешките кости да заврат, след което изхвърляме водата и добавяме нова. Към тях Цецо добавя всички остатъци от зеленчуци, които не ползва при правенето на Кимчито – кочана от зелето, краищата на морковите. Добавяме и скилидка чесън. Можем да овкусим с подправим с подправки по избор. След като всичко заври, оставяме за около 6 часа да къкри на слаб огън.

Време на приготвяне на друг вид костен бульон (необходимото време, за което се извличат всички полезни съставки на костите)

Свински костен бульон между 8-10 часа.

Телешки костен бульон между 12-14 часа. 

11 пробиотични храни, които са полезни за здравето на тялото и мозъка

 

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти